Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wat is cryptojacking en wat kan ik ertegen doen?

    Wat is cryptojacking en wat kan ik ertegen doen?

    Steeds meer mensen zijn op de hoogte van het bestaan van cryptovaluta, zoals Bitcoin. De voordelen van dit virtuele geld zijn de lage transactiekosten en de anonimiteit die het met zich meebrengt. Er zit echter ook een keerzijde aan cryptovaluta.

    Virtuele munten werken met een zogeheten blockchain. Dat is een soort collectief logboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Om dit goed te kunnen blijven doen moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning.

    Beloning

    Bij de bitcoin is die beloning 12,5 bitcoin per keer, wat bij de huidige koers neerkomt op omgerekend ongeveer €100.000. Bij andere virtuele munten is de beloning iets anders, maar is het principe hetzelfde: rekenkracht wordt beloond.

    Wat is cryptojacking?

    Dat minen is in beginsel volkomen legaal. Over de hele wereld staan enorme bedrijfspanden vol computersystemen, die non-stop puzzelen. Maar het kan ook lonen om anderen stiekem het werk voor je te laten doen, zonder dat zij het door hebben. Dat wordt cryptojacking genoemd. Cryptojacking is een samenvoeging van cryptocurrency (virtueel geld) en hijacking (kapen). Bij cryptojacking worden apparaten die toegang tot het internet hebben gebruikt om het minen (het berekenen van de wiskundige formule) te laten plaatsvinden.

    Toegang tot je computer

    Er zijn verschillende manieren waarop je computer gebruikt kan worden voor cryptojacking. Via een gat in de beveiliging van je computer, kan er malware geïnstalleerd worden. Deze malware geeft de criminelen toegang tot je computer. Een andere manier is door de code van een website iets aan te passen. Meestal gebeurt dit via de advertenties op een website. Als deze gehackt zijn, kan je computer stiekem aan het werk worden gezet. Daarnaast is het mogelijk om slimme apparaten met toegang tot het internet te kapen. In huizen en bedrijven zijn steeds meer geavanceerde koelkasten, thermostaten, bewakingscamera's, printers, babyfoons en speelgoed te vinden. Zij hebben geen enorme rekenkracht, maar het gaat wereldwijd om miljarden apparaten die vaak niet al te best beveiligd zijn. De apparaten slaan op commando samen aan het rekenen om geld op te leveren, buiten de eigenaar om.

    Geen duidelijk slachtoffer

    Cryptojacking bloeit omdat er geen duidelijk slachtoffer is. Er wordt niets gestolen of platgelegd en een apparaat dat virtuele munten delft, blijft gewoon werken. Het eten zal niet bederven in een gekaapte koelkast en een router wordt hooguit een klein beetje trager. Mensen voelen daardoor geen aandrang om het te voorkomen. 'De meeste mensen begrijpen wel dat hun computer een virus kan oplopen, maar ze zijn zich niet bewust van de risico's die andere apparaten lopen. Elk apparaat dat op het internet is aangesloten, is in feite een kleine computer en is dus een mogelijk doelwit om te misbruiken, dus ook voor het delven van virtueel geld', aldus Rense Buijen, technisch directeur van Trend Micro.

    Hoe weet ik dat ik slachtoffer ben van cryptojacking?

    Het is lastig te detecteren of de apparaten in je huis geïnfecteerd zijn met cryptojacking-malware. Als je computer en andere apparaten trager gaan werken kan dit een aanduiding zijn. Cryptojacking brengt niet altijd gevaren met zich mee. De apparaten in je huis kunnen langzamer gaan werken, maar dit kan op onmerkbaar niveau gebeuren. Er kan echter een serieuze keerzijde aan cryptojacking zitten. Als criminelen de controle over een apparaat kunnen overnemen, kunnen ze ook verder zoeken. Ze kunnen kijken of er op een andere plek in het netwerk interessante informatie opgeslagen zit. Deze kunnen ze gebruiken voor frauduleuze praktijken.

    Wat kan ik doen tegen cryptojacking?

    Je kunt voorkomen dat jouw computer besmet raakt met malware waardoor cryptojacking kan plaatsvinden. De meest voor de hand liggende methode hiervoor is het installeren van een goede adblocker. Dit is een extensie waarmee je advertenties op websites blokkeert. Je computer toont dan geen enkele advertenties, dus ook de gehackte niet. Op die manier wordt je computer niet ongevraagd aan het werk gezet. Daarnaast raden we het installeren van een goede firewall aan. Hiermee kan je voorkomen dat er malware op je computer geïnstalleerd wordt.

    Bron: ANP / Consumentenbond

    Gerelateerd

  • Ook interessant