Valentijnsdag staat weer voor de deur. Voor de één een nietszeggende commerciële dag, voor anderen een dag om hun geliefden extra in het zonnetje te zetten. Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want (dating)fraudeurs liggen op de loer. Dit is waar je op moet letten.
Een speciale dag in het jaar, zoals Valentijnsdag, is de uitgelezen kans voor oplichters om je in de val te lokken. Zo sturen online oplichters phishingmails rond met een Valentijnsdag-thema uit naam van bijvoorbeeld Jumbo en bol. Door in te spelen op de actualiteit is de kans groter dat een nepbericht betrouwbaar overkomt.
Hoe voorkom je dat je in de val trapt? Blijf via pushberichten op de hoogte van actuele phishingberichten via onze gratis Opgelicht?!-app (te downloaden via de App Store en Play Store).
Meer slachtoffers dan vorig jaar
Het afgelopen jaar hebben online criminelen in totaal 7,6 miljoen euro buitgemaakt via datingfraude, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Dit is een stijging van 75 procent ten opzichte van 2022. Beleggingsfraude heeft mede bijgedragen aan deze stijging. Bij deze vorm van fraude haalt jouw zogenaamde ‘date’ je over om te investeren in nepbeleggingen.
Vraagt jouw date je om te gaan beleggen? Ga hier dan niet op in. Voorkom dat de oplichter er met jouw geld vandoor gaat en leer beleggingsfraude herkennen.
Swipen op datingapps
Tegenwoordig kun je jouw liefdespartner ook tegenkomen op een datingapp. Wees tijdens je online zoektocht naar een nieuwe vlam wel op je hoede voor datingfraudeurs. Zij benaderen jou op een datingapp met een nepprofiel. Hoe graag je dus ook een Valentijnsdate zou willen, het is in dit geval beter om nog even single te blijven. Ontdek hier waar je een datingfraudeur aan kunt herkennen.
Gebroken hart
‘Hoe kun je zo stom zijn’, kun je denken als je in de val van een geraffineerde oplichter bent getrapt. Toch hebben datingfraudeurs allerlei trucs om je om hun vingers te winden, zonder dat je het doorhebt. Schaam je dan ook niet als je bent opgelicht en praat over de gebeurtenis. “We weten dat het helpt als je de stap naar hulp zet, waar dat ook is”, laat Roy Heerkens, woordvoerder van SlachtofferHulp Nederland, weten in een eerder artikel over cyberschaamte.