Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dropshipping: hoe werkt het en is dit oplichting?

  Dropshipping: hoe werkt het en is dit oplichting?

  Stel, je bestelt iets bij een Nederlandse webshop, maar je krijgt het product vervolgens door een Chinese leverancier geleverd. Dan is er sprake van dropshipping: een online verkooptactiek waarbij een webshop eigenlijk fungeert als tussenschakel. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Hoe kun je zo’n doorverkoopsite herkennen? En is dat eigenlijk wel legaal?

  Voor de GMI Galactic Rugzak op verrewerelden.nl betaal je € 39,95, waar deze rugzak oorspronkelijk € 89,95 zou hebben gekost. Maar kijken we even verder, dan zien we dat dezelfde tas op AliExpress nog geen 15 dollar kost, omgerekend zo’n €13,60. Een fijne winstmarge voor Verre Werelden, maar als consument betaal je een veel hogere prijs dan wanneer je de rugzak direct bij AliExpress had gekocht. 

  Wat is dropshipping? 

  Verrewerelden.nl is een voorbeeld van een dropshipping-webshop. Dropshipping is een vorm van e-commerce waarbij een webshop producten aanbiedt die die aanbieder niet zelf voorradig heeft. De webshop neemt bestellingen aan en bestelt ze vervolgens zelf bij een leverancier, bijvoorbeeld bij een andere webwinkel. Niet de webshop, maar deze leverancier levert de producten direct aan de consument.  

  'Onder beginnende webshops is dit heel populair, omdat ze geen startkapitaal hoeven te investeren en ook geen risico lopen dat ze met producten blijven zitten', zegt een woordvoerder van de Consumentenbond tegen Opgelicht?! 

  Mag dit gewoon? 

  Je krijgt de indruk dat je een order plaatst bij een Nederlandse site, terwijl je indirect bij een Chinese webshop bestelt. Ook betaal je vaak fors meer dan de originele prijs. Is dit gewoon toegestaan?

  'Er is op zich niks illegaals aan, je moet alleen heel erg opletten als consument. Het is natuurlijk wel zo dat de webwinkel verantwoordelijk is als er iets niet oké is, dan moet de dropshipping-webwinkel het oplossen. Ze moeten zich dus gewoon houden aan de wettelijke garantie- en retourregels', aldus de Consumentenbond. 

  Opgelicht?! berichtte eerder over mogelijke importfraude van goedkope webshops, waaronder dropshippingwebshops. Lees het artikel.

  Hoe kan je dit herkennen?  

  Joyce Donat van de Consumentenbond geeft een aantal tips om te weten wanneer je met een dropshippingwebshop te maken hebt. Allereerst kan de levertijd weggeven of er sprake is van dropshipping, als er of een hele vage (grote marge) of een hele lange levertijd staat. Dit komt doordat zo'n webshop rekening moet houden met de levertijd van de andere webshop. Het zou in principe geen drie weken moeten duren voordat je iets geleverd krijgt van een Nederlandse webshop. Is dit wel het geval? Dan zou dat een teken kunnen zijn dat je te maken hebt met dropshipping. 

  Een ander punt is dat de afbeeldingen en de tekst soms volledig zijn overgenomen van de originele webshop. Als je precies dezelfde afbeeldingen van het product ook tegenkomt op AliExpress, weet je zeker dat er sprake is van dropshipping. 'Ook zou het kunnen dat er fouten staan in de productomschrijving, omdat deze soms letterlijk wordt gekopieerd en geplakt in een vertaalmachine.' 

  Als laatste kun je letten op de retourvoorwaarden. Vaak richten mensen zo’n dropshipping-webshop op vanuit huis. Dan staan ze dus bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een woonadres. Het zou dus ook kunnen dat wanneer je iets retour zendt, het naar een Chinees adres moet in plaats van naar ergens in Nederland. 

  GERELATEERD: 

  Bron: Consumentenbond

 • Ook interessant