Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Toename importfraude door goedkope webshops'

  'Toename importfraude door goedkope webshops'

  Met de feestdagen op komst struinen Nederlanders het internet weer af op zoek naar de goedkoopste cadeautjes. Voor de Belastingdienst en de FIOD gaan hier echter grote zorgen mee gepaard. Sommige webshops blijken voor miljoenen euro’s aan invoerrechten en belastingen te ontduiken.
   

  Deze week heeft de FIOD invallen gedaan bij bedrijfspanden van Superaankoop.co.nl, een voorbeeld van een webshop die zorgt voor kopzorgen bij overheidsinstanties. De webshop maakt gebruikt van de verkooptechniek genaamd 'dropshipping': bestellingen van consumenten aannemen en zelf de order plaatsen bij een andere goedkopere webshop. De goedkope webshop levert het product vervolgens direct aan de consument. 

  Deze webshops komen uit landen als China, waar de productiekosten laag zijn. De Nederlandse webshop treedt dus alleen op als tussenschakel en heeft verder weinig met het product en de levering te maken. 

  Dropshipping: hoe werkt het en is dit oplichting?

  Importfraude? 

  De Nederlandse webshops voeren dus enorm veel producten in vanuit het buitenland. Over producten boven de €22 moet btw worden afgedragen en boven de €150 gelden invoerrechten. Het blijkt dat de webshops dikwijls proberen deze regels te ontwijken. De douane constateert dat om deze douanerechten te ontlopen, webshops doen alsof er goedkopere producten in de postpakketten zitten. 

  Omdat deze webshops hun producten goedkoper aan kunnen bieden (door het ontbreken van belastingbetalingen), is er volgens de FIOD ook sprake van concurrentievervalsing.

  De FIOD en de douane starten een onderzoek naar de ontduiking van btw en invoerbelasting door webshops. 

  Veiligheid producten

  De douane waarschuwt ook voor mogelijk gevaarlijke producten, die niet aan kwaliteitseisen van Nederlandse producten voldoen. 'Neem bijvoorbeeld een popje waar losse delen aan zitten waar een kind in kan stikken. Of speelgoed met plastic dat giftig is', citeert het AD Arno Kooij van de douane. 

  Bron: AD
   

 • Ook interessant