Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Online shoppen voor de feestdagen: hier moet je op letten

  Online shoppen voor de feestdagen: hier moet je op letten

  Rond de feestdagen gaan we massaal online op zoek naar de beste aanbiedingen voor die nieuwe iPhone of Playstation. Fraudeurs maken daar gebruik van door kopers naar hun louche webshop te lokken.

  Hoe herken je deze malafide webwinkels? Opgelicht?! geeft tips.

  Een onlogische domeinnaam

  Kijk eerst goed naar de URL van de website. Klopt deze met de aangeboden producten? Het borstkankerforum zal bijvoorbeeld nooit schoenen en jassen verkopen. Past de URL niet bij de aangeboden producten, dan heb je waarschijnlijk met een malafide webshop te maken. De oorspronkelijke website had in Google een hoge score, waardoor deze bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Dat maakt de site aantrekkelijk voor fraudeurs, die de URL opkopen.

  Een ander trucje dat gebruikt wordt door oplichters is een URL met een kleine afwijking. In plaats van kijkshop.nl word je bijvoorbeeld doorverwezen naar kijkshop-nl.html. Nóg een reden om te checken op welke site je je eigenlijk bevindt.

  Contactgegevens

  Een valse webwinkel zal er alles aan doen om de webwinkel echt te laten lijken. Er staan bijvoorbeeld contactgegevens op de site en een KVK-nummer. Controleer altijd of deze gegevens bij het bedrijf horen en google het adres. Zit een grote webshop in een klein huisje? Dan is het misschien een malafide winkel.

  Keurmerken

  Louche webshops gebruiken soms ook logo’s van keurmerken. Dat geeft de indruk dat de website veilig is en daar maken oplichters dankbaar misbruik van.

  Je kunt het keurmerk controleren door op het logo te klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar de ledenlijst van het keurmerk. Hier moet de desbetreffende webshop tussen staan. Als er bij het klikken niets gebeurt, is het slechts een afbeelding en moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

  Je kan ook andersom controleren: ga naar de website van het keurmerk en zoek in de ledenlijst naar de webwinkel. Daar staan alle contactgegevens. Ook controleert het keurmerk de webshop jaarlijks op regelgeving en financiële afwikkeling. Consumenten kunnen klachten over een aangesloten webshop ook melden bij het keurmerk.

  Betaalmogelijkheden

  Een webshop die alleen overboekingen accepteert is zeer twijfelachtig. Soms kan je alleen met creditcard betalen. Doe dit niet! De kans is groot dat je nepgoederen ontvangt of je creditcardgegevens misbruikt worden.

  Elke betrouwbare webshop biedt betaling achteraf aan. Dat is de veiligste manier. Het blijft namelijk lastig om een nepshop te spotten.

  Veel partijen werken samen om malafide webshops offline te halen. Ook Opgelicht?! waarschuwt voor malafide websites. Wil je alle waarschuwingen bekijken? Dat kan op onze pagina met alerts of via onze app.

  Gerelateerd

 • Ook interessant