Oost-Europese sieradendieven trekken door het land. Met een smoes spreken ze je aan. Vervolgens beroven ze je op slinkse wijze van je sieraden.

Vooral oudere, kwetsbare mensen zijn het doelwit van deze brutale criminelen.

Werkwijze

De vrouwen, vaak in het gezelschap van man en kinderen, benaderen je op straat, soms vanuit een auto. Ze praten in een vreemde taal of spreken zeer gebrekkig Nederlands en vragen bijvoorbeeld hoe laat het is of hoe ze bij het ziekenhuis moeten komen. Alles gaat heel snel, waardoor je wordt overrompeld. Voor je het weet krijg je een 'knuffel' als bedankje. Tijdens deze omhelzing weten de vliegensvlugge dieven ongemerkt je sieraden te stelen.

Dan gaat de groep er snel in een auto vandoor, die soms 'toevallig' langsrijdt. Jij blijft achter, zonder je dure sieraden. Grote kans dat je pas thuis in de gaten hebt dat je bent bestolen.

Nepgoud

In sommige gevallen geven de vrouwen je zelfs een ketting cadeau. Als ze dit sieraad om je nek hangen, stelen ze ongemerkt die van jou. Jouw mooie ketting isomgeruild voor een waardeloos exemplaar van nepgoud.

Kinderen

De kinderen in deze bendes werken ook mee. Er zijn verhalen bekend van meisjes, niet ouder dan 14 jaar, die hun slachtoffers op deze manier bestelen.

Wees alert!

Als je op straat aangesproken wordt door een groep Oost-Europese vrouwen die je de weg vragen, zorg dan dat ze geen kans hebben fysiek contact te maken.

Gerelateerd