Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Laat je niet zomaar omhelzen'

  'Laat je niet zomaar omhelzen'

  Mensen moeten zich op straat niet laten omhelzen door onbekenden als dank voor een kleinigheid. Ook uitbundig handenschudden, een knuffel of het aanbieden van een cadeautje is verdacht.

  Vooral ouderen moeten oppassen als ze op die manier bejegend worden door een groepje zogenaamd dankbare mensen, die volgens de politie vaak van Oost-Europese afkomst zijn.

  Daarvoor waarschuwt de politie donderdag, nadat woensdag op zeker drie plaatsen in het land mensen het slachtoffer zijn geworden van dergelijke praktijken. De 'knuffelaars' zien namelijk kans om tijdens de omhelzing sieraden en portemonnees te stelen. "Geef onbekenden geen kans om fysiek contact te maken. En kijk meteen naar het kenteken als er plotseling een onbekende auto naast u stopt", adviseert de politie.

  In Breda vroegen woensdag een man en twee vrouwen in een auto in slecht Nederlands de weg naar het ziekenhuis aan een 71-jarige man. Toen hij dat had uitgelegd, stapte een vrouw uit en hing de bejaarde man als dank een ketting om zijn nek. Pas nadat de auto was weggereden merkte de overrompelde man dat hij zijn eigen ketting met daaraan een gouden ring miste.

  "Overal in het land slaan sieradendieven al een poos op deze manier toe. Vrijwel altijd zijn het oudere mensen die worden benaderd met een ingewikkeld en slecht verstaanbaar verhaal. Zodra ze antwoord hebben gegeven worden ze op een overdreven manier geaaid en geknuffeld. Wij adviseren iemand die zo belaagd wordt om meteen de aandacht van anderen op straat te trekken. Dan gaan de rovers er meestal vandoor", aldus de politie.

  Tot nu toe zijn enkele bendes aangehouden. In die gevallen ging het steeds om groepjes Bulgaren of Roemenen.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant