Online criminelen misbruiken de naam van creditcard uitgever ICS door je wijs te maken dat jouw ‘ICS Creditcard app komt te vervallen’. 

De valse sms is verstuurd door ‘+31 6 41755563’. In het bericht staat een link (https://t.co/S59s75DduM) waarmee je jouw apparaat registratie kunt verlengen. Nergens in de link staat ‘ICS’. Hieruit kun je al opmaken dat het geen legitieme link is. Een valse sms namens ICS kun je ook herkennen aan een korte tekst en aan het feit dat je iets moet doen om je creditcard te kunnen blijven gebruiken. Beide kenmerken zijn van toepassing op de onderstaande phishing-sms (ook wel smishing).

Valse ICS sms

Dreigen met consequenties

Oplichters houden ervan om in te spelen op je emoties. Zo vertellen ze vaak dat je iets te verliezen hebt als je een handeling, in dit geval het verlengen van je apparaat registratie, niet uitvoert. In de bovenstaande sms staat: “(...)verleng uw apparaat registratie om service onderbreking te voorkomen via (...)”. Dit wil je natuurlijk niet, waardoor je eerder geneigd bent om het probleem op te lossen en dus op de link te klikken. Laat je niet gek maken en houd je hoofd koel.

Wanneer stuurt ICS een sms? 

Het kan voorkomen dat je een sms ontvangt van ICS. Hierin staat altijd een telefoonnummer met het verzoek om contact met hen op te nemen of je ontvangt een code voor verificatie of autorisatie. 

De creditcardmaatschappij zal nooit vragen om je persoonlijke-of creditcardgegevens in te vullen via een link in een sms-bericht. Ook zullen zij nooit vragen om je creditcard op te sturen of (ter vervanging) bij je thuis op te halen. Als dit wel in het bericht staat, kun je ervan uitgaan dat het phishing is.

Geklikt op een link?

Neem in dat geval altijd contact op met de ICS-servicedesk voor de juiste hulp. 

Lees ook

Bron: ICS