Het wachtwoord van jouw Microsoft-account verloopt vandaag. Je dient snel in actie te komen, wordt beweerd in de nepmail namens Microsoft.

Om jouw Microsoft-account te behouden en te kunnen blijven inloggen, dien je snel stappen te ondernemen. Doe je dit niet, dan verloopt zogenaamd vandaag jouw account. Het creëren van urgentie is een typische manipulatietechniek die cybercriminelen toepassen om je zo ver te krijgen om op een valse link te klikken. Trap er niet in en klik nergens op.

Phishingbericht Microsoft | Bron: Fraudehelpdesk

Hoe weet je of het phishing is?

Hoewel het logo en de huisstijl van Microsoft worden misbruikt, zijn er een aantal verdachte signalen. Behalve dat je als software gebruiker onder druk wordt gezet om op de link te klikken, is het bericht niet persoonlijk aan jou gericht. Phishingberichten zijn vaak onpersoonlijk en algemeen, zodat cybercriminelen in één keer grote groepen tegelijk kunnen benaderen. Neem bij verdachte signalen daarom altijd de tijd om goed te controleren of het een betrouwbaar bericht is, voor je ergens op klikt of erop ingaat.    

Oh nee, toch op de link geklikt?

  • Er is misschien malware op je apparaat geïnstalleerd, voer daarom een virusscan uit.
  • Verander je inloggegevens en zet tweefactorauthenticatie aan.
  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. 
  • Voorkom dat je in de toekomst weer op valse links klinkt en blijf met onze gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van de laatste oplichtingstrucs (iOS en Android).

LEES OOK: