Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Waarschuwingsmail namens Microsoft is phishing

  Waarschuwingsmail namens Microsoft is phishing

  Microsoft heeft zogenaamd vijftig klachten over jouw e-mailaccount ontvangen. Je dient onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat je account wordt opgeschort.

  Deze zogenaamde klachten over je Microsoft-account zijn nep, dus laat je niet gek maken. Met zinnen als ”‘Dringend actie nodig: voorkom opschorting van accounts” en een zogenaamde vervaldatum van ‘07-01-2024’ proberen online oplichters je onder druk te zetten. Dit zijn manipulatietechnieken om je zover te krijgen bepaald gedrag te vertonen.

  De links in het bericht leiden niet naar een officiële Microsoftwebsite, maar naar ‘candesian.info’. Dit zijn dus frauduleuze links. Ook staan er meerdere taalfouten in deze mail, zoals: “onderneem dan onmiddellijk actie om het probleem op te lossen problemen die zich voordoen zijn ontstaan”. Ook worden er vertrouwenstrucs toegepast door je zogenaamd te waarschuwen voor virussen en ongeautoriseerde toegang van je account. Dit zijn allemaal foute signalen en je kunt er dus zeker van zijn dat het om een phishingmail gaat.

  Met onze gratis Opgelicht?!-app wordt jij dagelijks op de hoogte gehouden van dergelijke phishing berichten. Zo maken online criminelen geen kans bij jou (iOS en Android).

  Ik heb toch op de foute link geklikt, wat nu?

  Op valse hyperlinks klikken gebeurt vaker dan je zou denken. Wees dus niet beschaamd. Ga niet verder in op het bericht en verwijder het. Voer zo snel mogelijk een virusscan uit op je apparaten in verband met mogelijke malware. Verander ingevoerde wachtwoorden en zet je tweestapsauthenticatie aan om jouw accounts beter te beveiligen. Mocht je geld hebben overgemaakt, neem dan contact op met je bank of creditcardmaatschappij.

  LEES OOK:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant