De politie is op zoek naar een vrouw die zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere babbeltrucs. Eén 89-jarige man uit Amersfoort was zó overstuur van de diefstal dat zijn vrouw denkt dat de boosheid heeft bijgedragen aan zijn overlijden, twee weken na het voorval dat zich medio december vorig jaar afspeelde. De politie verdenkt de vrouw ervan meerdere hoogbejaarden te hebben bestolen door zich voor te doen als pakketbezorger en een wisseltruc uit te halen met de bankpas.

Het gaat om een bekende babbeltruc waar oplichters zich regelmatig van bedienen. De opzet is vrijwel altijd hetzelfde. Er wordt aangebeld door iemand die zich voordoet als pakketbezorger, en diegene heeft ook daadwerkelijk een pakket bij zich.

Om het pakket in ontvangst te mogen nemen, moet het slachtoffer een klein bedrag aan verzendkosten pinnen, en dat kan op een meegebracht pinautomaatje. Soms wordt er vooraf zelfs gebeld om een 'bezorgafspraak' te maken, dit alles om de geloofwaardigheid - en dus de kans op succes - te vergroten.

Dit apparaat is echter enkel bedoeld om de pincode mee vast te leggen. Na het 'betalen' wordt er een wisseltruc uitgehaald en krijgt het slachtoffer een andere bankpas terug. In het pakketje zit doorgaans waardeloze rommel, zoals een cadeaukaart waar geen saldo meer op staat. Tegen de tijd dat slachtoffers het doorhebben, zijn er grote bedragen gepind.

Vrouw slachtoffer: 'Boosheid heeft bijgedragen aan het overlijden van mijn man'

Joost Lanshage van de politie Midden-Nederland licht de gebeurtenissen toe in een fragment van Bureau Hengeveld (RTV Utrecht). Het Amersfoortse echtpaar ontdekte weliswaar vrij snel dat ze slachtoffer waren van een babbeltruc, maar tegen de tijd dat ze de pas blokkeerden, was er al een bedrag van 1400 euro gepind.

Volgens Lanshage is de man twee weken nadat het echtpaar slachtoffer is geworden overleden, wat mogelijk een gevolg is van deze diefstal. Lanshage: 'Naar zeggen van zijn vrouw was hij zó boos over die babbeltruc dat die boosheid er naar haar idee in ieder geval aan heeft bijgedragen dat zijn hart het heeft begeven'. Het fragment - inclusief ongecensureerde beelden van de verdachte - staat hieronder.

Dit voorval speelde zich af aan de Drentsestraat in Amersfoort. De vrouw werd gefilmd in de lift van het appartementencomplex waar de slachtoffers wonen. Ook is de vrouw op beeld vastgelegd als ze de 1400 pint bij een apparaat aan de Utrechtseweg te Amersfoort.

Tweede slachtoffer

De politie wil deze vrouw zo snel mogelijk van de straat houden, want nog geen week na bovenstaande voorval slaat de vrouw wéér toe. Ditmaal is een 80-jarige inwoner van Amersfoort het slachtoffer. Ze weet op dezelfde wijze de bankpas en pincode buit te maken en pint op twee verschillende locaties: éénmaal bij een pinautomaat aan de Regenboogstraat te Amersfoort en een tweede keer bij een pinautomaat ergens in Hilversum. Dit keer weet ze 5000 euro buit te maken.

Signalement van de verdachte

Dit is het signalement van de verdachte die op beeld is vastgelegd:

  • Vrouw met lichtgetinte huid
  • 20 tot 25 jaar oud
  • Slank/normaal postuur
  • Donkere ogen
  • Zwart kroezend haar met een opvallende middenscheiding en een knotje
  • Zwarte jas met daaronder een rode capuchontrui

Weet jij meer? Via onderstaande contactmogelijkheden kun je contact opnemen met de politie:

  • Politie (spoed): 112
  • Politie (geen spoed): 0900-8844
  • Opsporingstiplijn 0800 - 6070 (gratis)
  • Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000 (gratis) 
  • Kijk op de website van de politie voor overige contactgegevens

Meer over babbeltrucs door nepbezorgers

Bron: Politie / Bureau Hengeveld

Disclaimer: In onze afbeelding is de vrouw onherkenbaar gemaakt, maar in het beeldmateriaal van de politie is ze wél herkenbaar te zien. Waarom doen we dat? Dat komt doordat alléén de politie actief met de opsporing bezig is en het herkenbare beeldmateriaal door de politie offline wordt gehaald zodra de verdachte is ingerekend.