Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Hoogbejaarde man (98) opgelicht door nepbezorgers van 'PostNL'

    Hoogbejaarde man (98) opgelicht door nepbezorgers van 'PostNL'

    Twee mannen die zich voordeden als bezorgers van PostNL hebben tientallen (hoog)bejaarde slachtoffers gemaakt door middel van een gewiekste (deels telefonische) babbeltruc, waaronder een 98-jarige inwoner van Dokkum. Een twintigjarige Zaandammer wordt als hoofdverdachte gezien.

    Het tweetal stond afgelopen dinsdag terecht in de rechtbank van Assen. De hoofdverdachte uit Zaandam wordt ervan verdacht dat hij 25 keer heeft toegeslagen, waarvan dertien keer in Hoogeveen. In Hoogeveen zou de man hulp hebben gekregen van een eveneens twintigjarige medeverdachte. De Leeuwarder Courant weet te vertellen dat de meeste slachtoffers in een aanleunwoning of een bejaardenflat wonen, wat gezien de hoge leeftijd van de gedupeerden wellicht niet als een verrassing komt.

    Bij de 'PostNL'-bezorger pinnen voor een pakketje

    De opzet van de truc is als volgt. Slachtoffers worden telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als medewerker van een bezorgdienst. Deze persoon doet de mededeling dat er op korte termijn een pakketje wordt bezorgd en dat er voor de bezorging een bedrag van 1 euro moet worden gepind.

    Enige tijd later verschijnt er inderdaad iemand aan de deur, en omdat deze persoon daadwerkelijk de kenmerkende oranje-blauwe jas van PostNL draagt, hebben de slachtoffers geen reden om argwanend te zijn. De slachtoffers krijgen een envelop overhandigd met daarin een cadeaukaart. Op deze envelop staat bovendien de volledige naam en het adres van het slachtoffer. Er moet zoals afgesproken een bedrag van 1 euro worden gepind, maar omdat pinnen lastig gaat, neemt de 'pakketbezorger' het pasje even over om de handeling te verrichten.

    Veel gedupeerden houden een slecht gevoel over aan de gang van zaken, en niet ten onrechte: er is sprake van een wisseltruc en de slachtoffers hebben niet hun eigen pinpas teruggekregen. De pincode is dan vermoedelijk al ingetoetst op het apparaat, en de oplichters kunnen rekeningen plunderen.

    Spaargeld voor een begrafenis gestolen, in totaal 30.000 euro schade

    Ook de cadeaukaart in de envelop blijkt leeg te zijn, en slachtoffers laten hun bankrekeningen blokkeren. Niet iedereen was er echter op tijd bij: bij een fors aantal gedupeerden werd er vrijwel direct na de babbeltruc grote bedragen van de bankrekeningen gehaald. Eén vrouwelijk slachtoffer uit Hoogeveen verloor 3.000 euro spaargeld, geld dat ze naar eigen zeggen opzij had gezet voor haar begrafenis.

    In totaal hebben de oplichters circa 30.000 euro buitgemaakt.

    Verdachten betrapt met jas van PostNL, gestolen pinpassen en duizenden euro's aan contanten

    De politie was naar aanleiding van diverse aangiftes reeds extra alert en had reeds een onderzoek ingesteld. Op 17 december vorig jaar zijn beide verdachten aangehouden in een taxi in Hoogeveen, omdat een gedupeerde van een poging tot oplichting de dader in dat voertuig heeft zien vertrekken.

    De ingeseinde politie trof de twintigjarige Zaandammer achter het stuur met de medeverdachte als bijrijder. In de auto deed de politie bovendien een aantal interessante vondsten: niet alleen de jas van PostNL werd aangetroffen, maar ook een mobiel pinapparaat, waardeloze cadeaukaarten, verschillende pinpassen van slachtoffers en ruim 4.000 euro aan contanten.

    Meer voorbeelden van nepbezorgers en pakketjesfraude

    Verdachten ontkennen in alle toonaarden

    Beide verdachten - waarvan alleen de hoofdverdachte nog in voorarrest zit - ontkennen ondanks dit bewijsmateriaal in alle toonaarden. 'We waren op roadtrip in Hoogeveen en het geld heb ik gewoon verdiend', aldus de hoofdverdachte. Onderzoek wees tevens uit dat veel gedupeerden een bankpas van een andere gedupeerde hebben gekregen: waarschijnlijk waren deze rekeningen al leeggetrokken en waren de passen reeds geblokkeerd.

    Camerabeelden wezen bovendien uit dat de hoofdverdachte landelijk heeft toegeslagen: volgens de officier van justitie heeft de jongeman met gestolen pinpassen niet alleen slachtoffers gemaakt in Hoogeveen, maar werd ook herkend op camerabeelden die gemaakt zijn in Dokkum, Harlingen, Sneek, Sliedrecht, Venray en Wormerveer. De officier van justitie: 'Vermoedelijk hebben we niet alle benadeelden kunnen opsporen. We hebben ook bankpassen gevonden van mensen die onbekend gebleven zijn.'

    De eis: vier jaar celstraf

    Als het aan de officier van justitie ligt, moet de hoofdverdachte vier jaar de gevangenis in. Hem wordt verweten ernstig misbruik te hebben gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare slachtoffers: 'Wat zij gedaan hebben is schandalig en verraderlijk. De hoofdverdachte maakte in een periode van drie maanden slachtoffer na slachtoffer.'

    Tegen de medeverdachte is een celstraf van slechts zes maanden geëist. De rechtbank doet op dinsdag 4 augustus uitspraak

    Bron: Leeuwarder Courant

    Bijschrift foto: De geportretteerde persoon heeft vanzelfsprekend niets met deze zaak te maken

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant