Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Pakketbezorger' probeert bejaarden op te lichten in Tuitjenhorn en Warmenhuizen

  'Pakketbezorger' probeert bejaarden op te lichten in Tuitjenhorn en Warmenhuizen

  Er wordt melding gemaakt van een jongeman die zich in de omgeving Tuitjenhorn en Warmenhuizen voordoet als pakketbezorger. Tegen betaling van één euro zouden de ontvangers - senioren woonachtig in een bejaardentehuis - het pakket in ontvangst kunnen nemen. De politie bevestigt vooralsnog dat één dame slachtoffer is geworden en dat de oplichter het bij twee anderen heeft geprobeerd.

  De volledige tekst van de melding - die inmiddels als een razende rondgaat op sociale media - luidt als volgt:

  'Deze jongeman is/was vanmorgen in Tuitjenhorn bejaardenhuis/St Jozefpark bezig oude mensen op te lichten. Gaf zich uit voor pakket bezorger. Je moest 1 euro pinnen en dan kreeg je je pakketje zn identiteits bewijs in zn auto, daar aangekomen kon zn compagnon er ook geen laten zien, ze reden uiteraard snel weg. foto van auto is gemaakt. Politie is al gebeld. Eén rekening waren ze al aan het leeg plunderen. Ik zou zeggen geef het door aan de bewoners.'

  Ook Noordkop Centraal - onderdeel van Stichting Lokale Omroep Schagen - maakt inmiddels melding van deze babbeltruc. Noordkop Centraal weet te vertellen dat verschillende bewoners - hoeveel is niet duidelijk - van het Angelapark in Warmenhuizen en het Sint Jozefpark in Tuitjenhorn op Tweede Paasdag mogelijk slachtoffer zijn geworden van oplichting door een babbeltruc.

  Reactie van de politie (15 april 2020)

  Op sociale media ontstond wat onrust omdat enkelen twijfelden aan de juistheid van de berichtgeving. Uit voorzorg hebben wij het bericht tijdelijk offline gehaald in afwachting van meer informatie. Wij hebben de politie om aanvullende informatie gevraagd en zij bevestigen dat de zaak wel degelijk op waarheid berust. Wel liggen enkele details net iets anders.

  Eén bewoonster van het Angelapark is slachtoffer geworden: de oplichter belde haar op namens een pakketdienst met de mededeling dat de vrouw een prijs heeft gewonnen. Eenmaal aan de deur wist de oplichter met een smoes haar bankpas buit te maken en heeft hij vervolgens enkele honderden euro's van haar rekening geplukt. Ook probeerde de oplichter geld van haar spaarrekening over te boeken zodat ook dit geld kon worden weggesluisd, maar dit is gelukkig mislukt: de rekening van de vrouw was toen al geblokkeerd.

  De oplichter sloeg ook toe in Tuitjenhorn, maar in tegenstelling tot eerdere berichtgeving zijn beide pogingen daar mislukt. In één geval belde een alerte bewoonster haar zoon, die ter plekke poolshoogte kwam nemen. Toen maakte de oplichter zich uit de voeten. 

  De politie heeft de zaak in onderzoek. (Her)ken jij deze jongeman? Dan is de politie ongetwijfeld geïnteresseerd in tips

  Lees ook:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant