Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudehelpdesk waarschuwt voor wisseltruc met bankpas

  Fraudehelpdesk waarschuwt voor wisseltruc met bankpas

  De Fraudehelpdesk geeft aan meldingen te hebben ontvangen van een wisseltruc waarbij nepbezorgers proberen om bankpassen te stelen en pincodes af te kijken. Waakzaamheid is geboden.

  Alle melders hebben een pakket in ontvangst genomen dat zij ook daadwerkelijk verwachtten. Korte tijd later werden ze echter opgebeld door iemand die zich uitgaf als medewerker van het postbedrijf: er zou nog sprake zijn van een kleine nazending die bij het reeds ontvangen pakket hoorde.

  Is de afspraak voor deze nabezorging eenmaal gemaakt, dan is het verhaal dat er een bescheiden bijdrage van één euro betaald moet worden voor deze aanvullende levering. Dit bedrag kan ter plekke per pin worden voldaan. De nepbezorger kijkt tijdens deze transactie echter de pincode af en weet in sommige gevallen ook de pinpas om te wisselen met een ander exemplaar. Het vervolg laat zich raden: voordat de gedupeerde goed en wel doorheeft wat er is gebeurd, zijn er grote sommen geld van de rekening verdwenen.

  Hoe de nepbezorgers weten dat er eerder daadwerkelijk een pakket is bezorgd, wordt niet toegelicht. Het is mogelijk dat de fraudeurs busjes van bezorgdiensten achterna rijden en na het zien van een succesvolle afleverpoging contactgegevens van de bewoner weten te achterhalen.

  'Alleen contant betalen'

  De Fraudehelpdesk adviseert om deze nepbezorgers te vertellen dat je alleen contant kunt betalen als je een telefoontje krijgt over een aanvullende levering. Dan ben je direct geen interessant doelwit meer.

  Moet je toch een keer pinnen aan de deur? Dan is het raadzaam om je pinpas niet uit handen te geven en het liefst ook de pinautomaat vast te houden. Ook mag je de bezorger altijd vragen om zich discreet af te wenden tijdens het intoetsen van de pincode, al doen de meeste echte bezorgers dit omwille van de privacy uit zichzelf.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant