Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt weer voor oplichting door 'postbezorger'

  Politie waarschuwt weer voor oplichting door 'postbezorger'

  Het is weer raak: er zijn oplichters actief die zich voordoen als postbezorger. De criminelen willen je laten geloven dat ze een belangrijke bezorging voor je hebben, waar je bij ontvangst een klein bedrag voor moet pinnen 'ter verificatie'. In werkelijkheid probeert de nepbezorger zo je pincode te bemachtigen en je bankpas vlug om te wisselen met een andere pas.

  De oplichters bellen eerst via de telefoon om een bezorgafspraak te maken, om vervolgens aan de deur hun slinkse werkwijze toe te passen. De politie Almelo waarschuwt op Facebook dat er op deze manier meerdere keren is geprobeerd om mensen op te lichten, waarbij in een geval duizend euro buit is gemaakt. Vooral ouderen lijken het doelwit te zijn.

  'Wees alert wanneer je gebeld wordt door een postbezorger en doe niet open wanneer je het niet vertrouwt! Waarschuw ook vooral oudere mensen in je omgeving voor deze oplichtingsmethode', schrijft de politie. 

  Bekijk de waarschuwing van de politie hieronder. 

  Betaal nooit zomaar voor levering pakketje

  Staat er onverwachts een postbezorger voor je deur die je vraagt om een bedrag te pinnen? Ga hier dan niet op in. Als je geen pakketje verwacht, is dit al een reden om achterdochtig te zijn. Daarbij brengen bezorgers eigenlijk nooit op deze manier kosten in rekening (ook niet voor 'verificatie'), tenzij het gaat om een speciale levering waarbij bijvoorbeeld een installatie is inbegrepen. In zo'n geval is dit altijd van tevoren aangekondigd. Neem bij twijfel contact op met het bedrijf waar de bezorger beweert te werken, uiteraard voordat je diegene betaalt of binnenlaat.

  Verder zijn hier de standaard adviezen bij babbeltrucs van kracht: kijk wie er voor de deur staat voor je open doet, laat nooit een onbekende je huis in en vraag om legitimatie. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de politie via het landelijke servicenummer of bij spoed met 112. 

  Meer oplichtingstrucs uit naam van postbedrijven

  Opgelicht?! besteedde afgelopen december aandacht aan de meest actuele oplichtingstrucs door zogenaamde postbezorgers en -bedrijven. Kijk het fragment hieronder terug. 

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending
  Dit zijn de actuele oplichtingstrucs uit naam van postbedrijven

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant