Een man die zich voordeed als pakketbezorger wist op 11 februari dit jaar een 84-jarige inwoner van Amsterdam te bestelen van zijn bankpas én pincode. De politie brengt beeldmateriaal van de verdachte naar buiten en is op zoek naar tips.

Volgens Opsporing Verzocht opende het 84-jarige slachtoffer de bewuste dinsdag 11 februari de deur van zijn woning omdat hij meende een pakket in ontvangst te moeten nemen. De man verwachtte die dag namelijk daadwerkelijk een pakket, en was daarom wellicht wat minder op zijn hoede. 

Het slachtoffer wachtte op een afstandsbediening waarvan de leverancier bovendien heeft aangegeven om telefonisch contact op te nemen voor het plannen van een bezorgafspraak. De man kreeg die dag rond 13.10 daadwerkelijk een telefoontje namens 'PostNL', maar dat bleek achteraf een oplichter te zijn.

Pinpas omgeruild bij wisseltruc

Kort na het telefoontje van 'PostNL' kreeg de 84-jarige Amsterdammer een 'bezorger' aan de deur van zijn woning aan het Amerbos. Deze zogenaamde bezorger vroeg de bewoner om een euro te pinnen voor de bezorgkosten. Uit 'veiligheidsoverwegingen' kon de bezorger immers geen contanten in ontvangst nemen, was het excuus. 

Het zogenaamde 'pinnen' verliep echter niet vlekkeloos: er zou sprake zijn geweest van verbindingsproblemen. Daarop kreeg het slachtoffer toch zijn bankpas terug en werd hem tevens een pakket overhandigd. Pas bij het openen van het pakket ontdekte de man dat hij een andere bankpas terug heeft gekregen. In het pakket zat uiteraard niet de verwachte afstandsbediening, maar een envelop met een vermoedelijk waardeloze cadeaukaart. Uiteraard was de bezorger toen al lang verdwenen.

Pinnende verdachte staat op beeld

Ongeveer twintig minuten na deze 'bezorgafspraak' is de bankpas van het slachtoffer gebruikt bij een pinautomaat aan de Distelweg in Amsterdam-Noord. Daar weet een man maar liefst duizend euro van de rekening te halen.

De politie deelt het volgende signalement van de pinnende verdachte:

  • Lichtgetinte huidskleur
  • 20 - 25 jaar oud
  • Donkere ogen
  • Donkere wenkbrauwen
  • Normaal postuur
  • Donkere jas met capuchon van het merk Calvin Klein

Het is echter niet duidelijk of de man die al pinnend op beeld werd vastgelegd ook de nepbezorger is die bij de 84-jarige Amsterdammer aan de deur stond. De zogenaamde bezorger zou een lichte huidskleur hebben en zou circa 1,70-1,75m lang zijn. De bezorger wordt geschat tussen de 18 en de 22 jaar, hij droeg een bril en had daarnaast kort donker en krullend haar.

Herken je de man op de beelden? Neem dan contact op met de politie. Dat kan op de volgende manieren:

Bel de Politie Opsporingstiplijn (gratis) op 0800-6070. Liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 (gratis).

Lees meer

Bron: Opsporing Verzocht