Uit een controle van Dienst Wegverkeer (RDW) blijkt dat jouw RDW-gegevens niet correct zijn. Het bijwerken van je gegevens is wettelijk verplicht, staat in het bericht. 

Voor het verlengen van je rijbewijs, het laten goedkeuren van je auto, kentekenchecks of voor andere registratiezaken omtrent je auto speelt RDW een belangrijke rol. Daarom is het zogenaamd erg belangrijk dat je gegevens correct zijn, wordt gewaarschuwd in een phishingbericht namens RDW. De druk wordt flink opgevoerd: “Bijwerken van gegevens is wettelijk verplicht”. Vervolgens wordt er gedreigd: “Fouten in gegevens kunnen juridische gevolgen hebben” en “Sancties kunnen worden opgelegd bij langdurige inactiviteit”. 

Phishingbericht RDW | Bron: Fraudehelpdesk

Werk je RDW-gegevens makkelijk bij

Je kunt zogenaamd makkelijk je gegevens bijwerken door op de rode knop ‘Gegevens Bijwerken’ te klikken. Klik op geen enkele link en vul nergens je gegevens in, want de kans is groot dat cybercriminelen er met jouw gegevens vandoor gaan of malware op je apparaat installeren. Blijf met onze gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van online oplichting, zo
maken cybercriminelen bij jou geen kans (iOS en Android).

Zo weet je dat deze mail niet door RDW is verstuurd

De mail heeft een onpersoonlijke aanhef. Dit is typisch voor phishingberichten, want zo kunnen cybercriminelen makkelijk grote groepen tegelijk benaderen. Hoewel er bij de afzender ‘RDW’ staat, kun je controleren of het mailadres dat hierachter zit ook daadwerkelijk eindigt op ‘@rdw.nl’. Is dit niet het geval? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat het een frauduleus bericht betreft. Blijf wel alert, want online oplichters kunnen mailadressen ook spoofen, waardoor het kan lijken  alsof het bericht vanuit een RDW-mailadres is verstuurd.

Oh nee, heb je toch op de link geklikt?

  • Schaam je niet, want dit kan iedereen overkomen. 
  • Voer een virusscan uit, want het kan zijn dat er malware op je apparaat is geïnstalleerd.
  • Verander inloggegevens die je hebt ingevoerd en activeer je tweefactorauthenticatie
  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je financiële gegevens hebt gedeeld. 
  • Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice van RDW.

LEES OOK: