Je hebt een ongelezen bericht in je berichtenbox waarvoor jouw actie vereist is, waarschuwt International Card Services (ICS) je zogenaamd per mail.

In een phishingmail die namens ICS is verstuurd, wordt beweerd dat de creditcardmaatschappij contact met jou opneemt via het bij hun bekende mailadres. “Via de Berichtenbox ontvangt u persoonlijke berichten van International Card Services in de beveiligde online klantomgeving” staat in de mail. Via de link onderaan de mail kun je het bericht openen in je webbrowser. Trap hier niet in en klik nergens op, want de links in deze mail zijn onbetrouwbaar en komen niet uit op betrouwbare ICS-websites. 

Phishingmail namens ICS | Bron: Fraudehelpdesk

Hoe weet je of dit bericht echt is?

Valse links en  een oproep om snel in actie te komen zijn typische kenmerken van phishingmails. ICS geeft op hun website een aantal voorbeelden van phishingberichten die in 2024 namens hen zijn verstuurd. 

In veel gevallen geeft je mailprovider of spamfilter meestal aan dat een mail spam is. Klik nergens op, stuur het bericht door naar Opgelicht?! en verwijder het bericht. 

ICS waarschuwt op hun website om nooit zomaar je creditcardnummer, pincode, (3D Secure) wachtwoord, toegangscodes of sms-codes te delen. Doe je dit wel, dan zal ICS het niet vergoeden wanneer er misbruik is gemaakt van je creditkaart.

Wat kun je doen als je toch op de link hebt geklikt?

Vervelend maar het gebeurt vaker dan je denkt, dus weg met de cyberschaamte. Het kan zijn dat er malware op je apparaat is geïnstalleerd, voer daarom direct een virusscan uit. 

Verander wachtwoorden die je hebt ingevoerd. En neem contact op met ICS indien je vertrouwelijke financiële informatie hebt gedeeld. 

LEES OOK: