“Dringende actie vereist: Blokkeren van transactie”, staat bovenaan de mail. Geen paniek, want dit bericht is niet afkomstig van Rabobank, maar van cybercriminelen.
‘Geachte heer/mevrouw’, begint het bericht. Gaan er al alarmbellen bij je af? Een bank spreekt je namelijk altijd persoonlijk aan. Je kunt er dus al vanuit gaan dat je te maken hebt met een phishingmail. Het bericht wekt urgentie op, doordat het lijkt alsof iemand geld van jouw rekening haalt. De kans is groot dat je snel wilt handelen om de transactie te blokkeren. Dat is alleen precies het doel van de online oplichters: jou uit paniek laten handelen. Trap niet in deze gewiekste trucs, want er is niets met jouw bankrekening aan de hand.

Herken een betrouwbare Rabobank-link
Bij een legitieme url van Rabobank staat vóór de eerste ‘/’ altijd: rabobank.nl. Is dit niet het geval? Dan heb je te maken met een valse link.
Twijfel je of een bericht echt van Rabobank afkomstig is? Zoek de website van Rabobank zelf op in je browser en log daar in op je account of via de Rabobank-app. Kijk daar of er een daadwerkelijk bericht voor je klaarstaat en niet via een onbekende link in een bericht.
O nee, heb je de valse transactie geblokkeerd?
Er kan malware op je apparaat zijn geïnstalleerd, voer daarom een virusscan uit. Heb je gegevens ingevuld? Verander dan direct je ingevoerde wachtwoorden en zet je tweefactorauthenticatie aan. Neem contact op met (de alarmlijn van) Rabobank als je je bankgegevens hebt gedeeld of voor verdere vragen.