Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zijn de frankeerkosten niet voldaan voor je DHL-pakket? Let op, dit is phishing

  Zijn de frankeerkosten niet voldaan voor je DHL-pakket? Let op, dit is phishing

  “Wij willen u graag informeren over de status van uw recente pakketlevering bij DHL Parcel”, zo begint een nieuwe phishingmail uit naam van DHL. De mail is link als je echt een pakket van DHL verwacht. Laat je niet misleiden. 

  De online oplichters laten het lijken alsof de DHL heeft vastgesteld dat de frankeerkosten, bij het verwerken van het pakket, nog niet volledig zijn voldaan. “Indien u de frankering niet binnen 3 werkdagen doet, zijn wij genoodzaakt uw pakket retour te sturen naar de afzender”, staat er in de mail. Dit is een psychologische truc die de oplichters inzetten om je het gevoel te geven dat je snel moet handelen. 

  Valse mail DHL Bron: Fraudehelpdesk

  Het zendingsnummer ontbreekt

  “Om de bezorging van uw pakket te kunnen vervolgen, verzoeken wij u vriendelijk om de benodigde frankeerkosten te betalen via hier”, staat er in de mail. Daarbij is ‘betalen via hier’ klikbaar gemaakt. Er ontbreekt alleen iets belangrijks in het bericht: het zendingsnummer van je pakket. Klik dus nergens op in de mail, want een betaalverzoek zonder zendingsnummer is niet van DHL Express. 

  Mocht er wel een zendingsnummer in de mail staan, controleer dan of deze bij jouw pakket hoort door eerst het zendingsnummer via Track & Trace te checken op dhlexpress.nl. 

  Twijfels? Check de link 

  Staat er een link in het bericht en twijfel je of het phishing is? De DHL raadt aan om bij twijfel de link te controleren op betrouwbaarheid. Hiervoor verwijst de pakketbezorger naar ScamCheck

  Controleer de afzender

  DHL stuurt alleen e-mails vanaf mailadressen die eindigen op ‘dhl.com’, ‘dhl.nl’, ‘dhlparcel.nl’ of ‘dhlecommerce.nl’. Het kan ook zijn dat het lijkt alsof een valse mail afkomstig is van een van de bovenstaande afzenders, maar dat dit in werkelijkheid niet het geval is. Online criminelen maken dan gebruik van spoofing.

  Extra tips van DHL Express

  • DHL adviseert om de officiële Mijn DHL-app te downloaden, zodat je je bestellingen kunt volgen.
  • Open geen bijlagen en download de meegeleverde bestanden niet.
  • Beantwoord nooit de afzender.
  • Voer geen toegangsgegevens in voor diensten van DHL Parcel als je niet zeker weet of je op een betrouwbare site bent.
  • Schakel het installeren van apps uit onbekende bronnen uit en installeer altijd de meest recente updates.
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant