Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wees gewaarschuwd voor CJIB-mail over verkeersboete van 688,40 euro

    Wees gewaarschuwd voor CJIB-mail over verkeersboete van 688,40 euro

    Doordat je door rood hebt gereden, ontvang je een verkeersboete van 688,40 euro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

    In de mail die afkomstig is van ‘[email protected]’ staat dat het CJIB je meerdere malen per brief heeft verzocht om de betaling te voldoen. Het bedrag is tot op heden nog niet voldaan. Betaal je niet binnen drie dagen? Dan wordt er beslag gelegd op je rijbewijs en voertuigen en word je opgenomen in het wanbetalersregister. 

    Laat je niet gek maken door deze manipulatie trucs, want dit is geen echte boete. Het CJIB laat weten op zijn website: “Het CJIB mailt, sms-t of appt u nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand.” Controleer of je echt een verkeersboete moet betalen door in te loggen in het Digitaal Loket

    Voorkom dat je een nepboete betaalt en jouw geld in de zakken van criminelen belandt. Blijf via onze gratis Opgelicht?!-app via pushberichten op de hoogte van actuele phishingpogingen (voor Android en iOS). 

    Vals CJIB-rekeningnummer

    Je dient het openstaande bedrag over te maken naar ‘NL60REVO1759991953’, ten name van ‘CJIB te Leeuwarden’. Naast dat de naam van de ontvanger ‘CJIB Leeuwarden’ moet zijn, is dit niet het officiële bankrekeningnummer van het CJIB. De lijst met betrouwbare rekeningnummers vind je hier. Bovendien staat er vaak rechtsboven op brieven van het CJIB een dikgedrukte letter. Daarmee kun je in de lijst met rekeningnummers zien welk rekeningnummer je moet gebruiken. 

    Handig om te weten: “Soms betalen mensen het bedrag uit een vals bericht niet aan de oplichters, maar echt aan het CJIB. Als wij een betaling krijgen die niet voor ons is, dan storten we deze terug”. 

    Mail over een nepboete ontvangen, wat nu?

    Het advies van het CJIB luidt:

    • Betaal niet.
    • Klik niet op links in het bericht en open geen bijlage(n).
    • Heb je een antivirusprogramma of firewall op uw computer? Controleer dan of je de laatste updates hebt geïnstalleerd.
    • Heb je de boete betaald? Doe dan aangifte bij de politie en stel je financiële instelling op de hoogte. Wellicht kunnen zij de betaling ongedaan maken.

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant