Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vals WhatsApp-bericht CJIB over openstaande boete

  Vals WhatsApp-bericht CJIB over openstaande boete

  Een nieuw vals WhatsApp-bericht gaat rond die uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt verspreid. Het gaat over een openstaande schuld wegens een verkeersovertreding. Het bedrag moet je direct betalen. Trap er niet in!

  Voor het geval je in de startblokken staat om het geld over te boeken, geen zorgen: dit is het werk van oplichters. Het CJIB mailt, smst of appt nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. Je kunt het bericht dus met een gerust hart verwijderen. 

  Opgejaagd doordat je direct moet betalen

  In het WhatsApp-bericht word je als ontvanger verzocht om het telefoonnummer toe te voegen aan je contacten, zodat je op de link kunt drukken. Ook kan ‘het CJIB’ je niet via WhatsApp te woord staan, maar enkel via de mail [email protected]

  Dit klinkt al verdacht, maar wat nog meer verdacht klinkt is het feit dat je de boete direct moet betalen, omdat er anders ‘extra kosten’ worden berekend. Dit staat er alleen, zodat jij je meer opgejaagd voelt om het geld over te maken.

  Wat moet je doen?

  De CJIB geeft op hun website enkele tips over wat je kunt doen zodra je een vals bericht binnenkrijgt:

  • Open geen bijlage(n)
  • Klik niet op de links in het bericht. Oplichters maken vaak gebruik van links die echt van het CJIB lijken te zijn, maar niets is minder waar. Ook in bovenstaand WhatsApp-bericht is gebruikgemaakt van een onbetrouwbare link (mijn-overheid-cjib.info). Klik je erop? Dan kan je op een website komen die lijkt op de website van het CJIB. Op die website staat een link waarmee je het gevraagde bedrag kunt betalen. Betaal je? Dan zijn de zakken van de online oplichters gevuld en ben jij je geld kwijt aan een boete die nooit heeft bestaan. Betaal dus niet!
  • Krijg je een vals bericht binnen via bijvoorbeeld de e-mail op je computer? Controleer dan of jouw firewall of antivirusprogramma up-to-date is.
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant