Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Frauduleuze mail CJIB over aanmaning verkeersboete van 476,20 euro

  Frauduleuze mail CJIB over aanmaning verkeersboete van 476,20 euro

  Door het overschrijden van de maximumsnelheid met 15 kilometer per uur, ontvang je een verkeersboete van 476,20 euro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

  In de mail staat dat je een beschikking en twee aanmaningen hebt ontvangen voor je overtreding. Ook staat er dat je door het CJIB meerdere malen per brief bent verzocht om de betaling af te ronden, maar het bedrag is tot op heden nog niet betaald. 

  Ga niet aan jezelf twijfelen, want deze boete bestaat helemaal niet. De instantie laat weten op zijn website: “Het CJIB mailt, sms-t of appt u nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand.”

  Voorkom dat jouw geld naar oplichters gaat en blijf via onze gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van de meest actuele phishingberichten (voor Android en iOS). 

  Onder druk zetten

  “Het volledige bedrag van 476,20 moet uiterlijk 13-03-2024 zijn bijgeschreven op rekeningnummer BE17 9678 4762 0621 van het CJIB Betaling”, staat in het bericht. Ook kun je geen betalingsregeling meer treffen en word je rekening geblokkeerd als je niet betaald. 

  Het zaaien van angst en onder druk zetten van mensen wordt vaak gebruikt door oplichters om je sneller te laten handelen. Laat je dus niet opjagen, maar bekijk het bericht juist kritischer op kenmerken die op phishing wijzen.

  Heb je de nepboete betaald?

  Doe dan aangifte bij de politie. Het CJIB: “Soms betalen mensen het bedrag uit een vals bericht niet aan de oplichters, maar echt aan het CJIB.” Als dit het geval is, dan stort CJIB de betaling terug.  

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant