Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Waarschuwt Google je in een mail dat jouw telefoon of laptop een verdacht virus heeft? Pas op, deze mail is vals

  Waarschuwt Google je in een mail dat jouw telefoon of laptop een verdacht virus heeft? Pas op, deze mail is vals

  “Er worden verdachte beveiligingsrisico’s waargenomen op uw ramen computer”, is het onderwerp van de valse mail die uit naam van Google wordt verstuurd. Voor een veiligheidscontrole en verdere instructies dien je op een link te klikken, maar doe dit vooral niet. Dit is voor internetcriminelen namelijk de manier om naar jouw gegevens te vissen. 
   

  Verdacht virus gedetecteerd 

  “We hebben vastgesteld dat uw apparaat een hoog risico loopt om te worden geïnfecteerd met virussen”, staat in het valse bericht. Het virus zou je computer, simkaart, foto’s en contacten beschadigen wanneer je niet snel actie onderneemt. Oplichters proberen hiermee een gevoel van stress te creëren, in de hoop dat je sneller op een link klikt. Laat je niet meeslepen door deze psychologische trucs en blijf alert. 

  Veiligheidscontrole uitvoeren  

  Om het zogenaamde virus van je apparaat te verwijderen, wordt je gevraagd om een ‘uitgebreide veiligheidscontrole’ uit te voeren door op een link te klikken. Deze link kan malware bevatten die je telefoon of laptop écht besmet met een virus. De link kan ook leiden naar een valse webpagina waar om je gegevens wordt gevraagd. Zoals wachtwoorden, bankgegevens of burgerservicenummers. 

  Las Vegas 

  Voor wie nog twijfelde aan de echtheid van deze mail, kan het adres onderaan het bericht even bekijken. Om je uit te schrijven voor mails van Google, kun je een brief schrijven naar 6130 W Flamingo Road Las Vegas, NV 89103. Deze komt volgens Google Maps alleen niet aan op het kantoor van Google, maar bij snackbar Wendy’s in Las Vegas. 

  Geef geen persoonlijke info

  Google laat weten gebruik te maken van geavanceerde beveiliging om je te waarschuwen voor gevaarlijke berichten, onveilige content of misleidende websites. Als je een waarschuwing krijgt, klik dan niet op links, download geen bijlagen en geef geen persoonlijke informatie op. Ook als je geen waarschuwing krijgt, moet je niet op links klikken, geen bestanden downloaden en geen persoonlijke informatie opgeven in e-mails, berichten, webpagina's of pop-ups van onbetrouwbare of onbekende providers.

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant