Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • KPN-klanten opgelet: valse e-mail over mailbox in omloop

  KPN-klanten opgelet: valse e-mail over mailbox in omloop

  Ben jij klant bij KPN? Let dan even goed op. Er wordt namelijk sinds een paar dagen een phishing e-mail verstuurd met als onderwerp: ‘Herrinering controleer uw gegevens voordat uw KPN mailbox vervalt’. 

  Door middel van een phishing e-mail lokken fraudeurs je naar een valse website waar ze jouw gegevens of geld stelen. De phishing e-mail lijkt verdacht veel op een e-mail van het echte bedrijf, waardoor het erg betrouwbaar kan overkomen bij de klanten die klant zijn bij het bedrijf. 

  In dit geval is het een phishing e-mail in naam van KPN, waar aan klanten wordt gevraagd om hun gegevens te controleren. Doen zij dit niet, dan vervalt hun mailbox. 

  Hoe herken je een phishing e-mail?

  Het bericht is afkomstig van afzender: [email protected]. Het feit dat de afzender geen ‘kpn’ in het e-mailadres heeft staan, is verdacht. KPN verstuurt namelijk alleen e-mails met de afzenders @kpn.com en @campagnes.kpn.com. Via de laatste e-mail worden bijvoorbeeld nieuwsbrieven verstuurd. 

  Verder wordt er in de mail doorverwezen naar de website ‘kpn.com/webmail’. Dit lijkt in eerste instantie een betrouwbare link, maar eigenlijk word je doorgestuurd naar een valse pagina: hxxps://webmail.kpnmail.pm/mail/. Dit kun je zelf controleren door met je muis op de link te gaan staan zonder te klikken. Onder de tekst verschijnt dan de volledige link. Is dit niet een kpn.com pagina? Verwijder dan direct de mail. 

  Help ik heb op de link geklikt. Wat nu? 

  Volgens Gerard de Smyter, woordvoerder bij KPN, heeft het klikken op de link in dit geval geen ernstige gevolgen. Smyter: “In dit geval leidt het klikken op de link er niet toe dat er direct software gedownload wordt.” Zodra je op de link klikt, kom je op een pagina terecht die eenzelfde soort lay-out heeft als dat van KPN. “Je zou dan geneigd kunnen zijn om je gegevens achter te laten en dat kan wel kwaad”, laat de Smyter weten.

  Extra tips van KPN 

  Krijg jij een mail waarin wordt gevraagd naar jouw persoonlijke gegevens? Grote kans dat het phishing is. De Smyter: “Wij zullen nooit aan klanten vragen om inloggegevens of andere persoonlijke informatie te delen via de mail.” Klanten van KPN worden ook via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden van eventuele online oplichting.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant