Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hierom kan je de Google Bard-app beter niet downloaden

  Hierom kan je de Google Bard-app beter niet downloaden

  Sinds Google de AI-service Bard heeft uitgerold, hebben veel oplichters de tool als app aangeboden. Dit terwijl er geen app bestaat. Op maandag 13 november heeft Google juridische stappen ondernomen tegen de oplichters. 
   

  De algemeen adviseur van Google, Halimah DeLaine Prado, zegt in een verklaring dat de oplichters “talloze mensen over de hele wereld hebben misleid”, meldt Reuters. De fraudeurs creëerden pagina’s op social media en lieten (betaalde) advertenties zien die mensen aanmoedigen om de laatste versie van Bard te downloaden. “Onze gratis generatieve tool hoeft niet te worden gedownload", laat Google weten. Je kunt Bard alleen gebruiken via bard.google.com

  Wat is Bard? 

  Google Bard is een kunstmatige intelligentie (AI) die op een menselijke manier antwoord geeft op vragen. In tegenstelling tot ChatGPT combineert de AI-tool actuele kennis van het internet. De bronnen van ChatGPT eindigen met gegevens uit 2022. Ook creëert Bard meerdere concepten van het antwoord, terwijl ChatGPT antwoord geeft op één manier. 

  Installeren van malware

  De advertenties hebben ertoe geleid dat mensen malware downloaden die hun social media-accounts in gevaar brengt. Het stelt volgens Google de oplichters in staat om inloggegevens voor social media te stelen. Sinds april dit jaar heeft Google al circa driehonderd verwijderingsverzoeken ingediend. 

  Google onderneemt juridische stappen 

  Bij de federale rechtbank van Californië spant Google een rechtszaak aan tegen de oplichters. De beklaagden die niet konden worden bereikt, zijn volgens het bedrijf gevestigd in Vietnam. Zo blijkt uit hun verklaring.

  In de verklaring geeft Google aan dat de vermeende oplichters zijn handelsmerken met namen als ‘Google AI’ en ‘AIGoogleBard’ misbruiken om gebruikers ertoe te verleiden de malware te installeren. Google beschuldigt de verdachten ook van het schenden van de servicevoorwaarden door zich voor te doen als het bedrijf en de malware te hosten op Google Sites en Google Drive.

  Tot slot laat Google weten: “Net zoals AI-fraudeurs en oplichters op het gebied van auteursrecht hopen onder de radar te blijven, zijn wij van mening dat passende juridische stappen en samenwerking met overheidsfunctionarissen oplichters regelrecht in het vizier van gerechtigheid plaatsen, waardoor een veiliger internet voor iedereen wordt bevorderd.”

  Lees ook

 • Ook interessant