Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Pas op voor phishingbericht over ‘levering van het opgeschort UPS-pakket’

    Pas op voor phishingbericht over ‘levering van het opgeschort UPS-pakket’

    “Kies het adres, de dag en het tijdstip dat het beste bij je past. Je hebt nu 48 uur -NL-3609437”, mailt UPS jou zogenaamd. 

    “Bekijk hoe lang_het duurt voordat je_pakket-bij je aankomt”, staat in de onderwerpregel van de phishingmail namens UPS. Er zijn meerdere frauduleuze berichten in omloop met verschillende UPS referentienummers, waaronder ‘-NL-3609437’ en ‘-NL-8779438’. Je kunt je pakket volgen met trackingcode: ‘US-5DI-DT5K62’. 

    Komt dit bericht van de UPS-klantenservice?

    De mailafzenders van de phishingberichten (‘[email protected]’ en ‘[email protected]’) zijn geen officiële bedrijfsaccounts van UPS. Bovendien heeft het bericht een onpersoonlijke aanhef en staat er een spelfout in: “Bedankt voor het kiezen van Beste klant, Met vriendelijke groeten”. Dit zijn allemaal typische kenmerken van phishingberichten. Ook zit het bericht vol valse links, die niet uitkomen op de officiële UPS-website. Je kunt er dus vrij zeker van zijn dat dit bericht niet door UPS is verstuurd, klik nergens op en ga er ook niet verder op in.

    Vind je het lastig om dit soort UPS-phishingberichten te herkennen. Met de gratis Opgelicht?!-app blijf je op de hoogte van de laatste frauduleuze berichten en maken online oplichters bij jou geen kans (iOS en Android).

    Ben je toch op het bericht ingegaan?

    Wees niet te hard voor jezelf, dit gebeurt vaker dan je denkt. Je kunt een aantal stappen ondernemen om de schade te beperken:

    • Mogelijk is er malware op je apparaat geïnstalleerd, voer daarom een virusscan uit.
    • Indien je inloggegevens hebt ingevuld, verander deze dan. 
    • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. 

    LEES OOK:

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant