Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op: valse mails uit naam van Belastingdienst

  Pas op: valse mails uit naam van Belastingdienst

  De iconische blauwe envelop of e-mail van de Belastingdienst kan voor veel mensen spannend zijn om te openen. Dikwijls is de boodschap namelijk dat je de Belastingdienst een bedrag moet (terug)betalen. En meer geld betalen… daar wordt niemand vrolijk van. Des te fijner is het wanneer de Belastingdienst je wél goed nieuws stuurt over bijvoorbeeld een teruggave. Echter is het zaak om niet te vroeg te juichen…

  Bij de Fraudhelpdesk zijn de afgelopen week drie valse mails binnengekomen uit naam van de Belastingdienst. Alle drie de mails brengen ‘’goed nieuws’’ in de vorm van een toeslag of teruggave. Menig ontvanger zal blij worden van de gedachte om wat extra geld te kunnen ontvangen en zal misschien in zijn enthousiasme op de geïnfecteerde link in de mail klikken. Doe dit echter niet, want helaas zijn de oplichters achter de mails toch écht uit om geld (of gegevens) van je af te nemen in plaats van uit te delen.

  Belangrijk bericht over je zorgtoeslag

  De eerste mail over uit naam van de Belastingdienst gaat over zorgtoeslag is erg realistisch opgemaakt. In de mail worden verontschuldigingen gemaakt voor problemen met het betalingssysteem. Door deze problemen heeft de ontvanger niet alle zorgtoeslag gekregen waar hij recht op heeft. Om de overige €391,90 alsnog te ontvangen word je doorverwezen naar een portaal. Mogelijk moet je hier zelf een bedrag betalen óf wordt gevraagd (gevoelige) gegevens in te vullen. Doe dit dus niet.

  Bron: Fraudehelpdesk.nl
  Zo ziet de mail uit naam van de Belastingdienst eruit

   

   

  U krijgt een geldbedrag van ons

  De volgende valse mail is kort, maar krachtig. Zonder er te veel woorden aan vuil te maken leest de ontvanger dat hij een bedrag van €261,93 van de Belastingdienst terugkrijgt. Dat is toch mooi meegenomen. Via een knop word je wederom naar een andere pagina gestuurd waar je je geld kunt ‘’aanvragen’’. Niet klikken dus.

  Bron: Fraudehelpdesk
  Zo ziet de mail uit naam van de Belastingdienst eruit

  Belangrijk bericht over uw teruggave

  De laatste mail die we behandelen brengt goed nieuws in de vorm van een bedrag van maar liefst €837,98. De ontvanger heeft hier recht op, maar helaas is het rekeningnummer niet (meer) geldig en daarom moet er actie ondernomen worden. Klik je op ‘bekijk document’ dan word je mogelijk naar een valse pagina gestuurd óf download je een geïnfecteerd document. Ook voor deze laatste mail geldt dus: trap er niet in.

  Bron: Fraudehelpdesk
  Kristel Teirlinck, 0615131613, [email protected]

  Zelf een valse mail ontvangen?

  Ontvang je zelf een valse mail in je inbox? Stuur deze dan door naar de Fraudehelpdesk. Zo kun je een steentje bijdragen aan een veiliger internet.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant