Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op: deze intimiderende mail uit naam van de Belastingdienst is nep

  Pas op: deze intimiderende mail uit naam van de Belastingdienst is nep

  Er is momenteel een overtuigende nepmail uit naam van de Belastingdienst in omloop. De mail wekt de indruk dat je binnen drie dagen het openstaande bedrag moet betalen. Doe je dat niet? Dan gaat de 'Belastingdienst' over tot beslaglegging.

  Afgelopen dagen ontving de redactie van Opgelicht?! meerdere tips over deze valse e-mail. En daarom waarschuwen we toch even. Want hoewel het zeker niet de eerste nepmail uit naam van de Belastingdienst is, lijkt deze variant erg betrouwbaar - én zelfs een tikkeltje intimiderend. 

  Laatste betalingsherinnering

  De mail - compleet in huisstijl van de Rijksoverheid - impliceert dat deze is verstuurd vanuit de afdeling Toeslagen van het Ministerie van Financiën. De dreigende toon wordt direct gezet: 'Uw openstaande schuld van 241,94 met kenmerk BND2410576 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan, dit is je laatste herinnering.'

  QR-code scannen

  Vervolgens biedt de verzender van de mail een 'handige' betaaloplossing: een QR-code. Door de code te scannen met je telefoon, kom je in een omgeving terecht waar je gemakkelijk het bedrag van 241,94 euro kan betalen. Doe dit niet! Deze 'schuld' is namelijk hartstikke nep en jouw geld belandt linea recta in handen van oplichters.

  Voorbeelden van valse berichten 

  We schreven het hierboven al: dit is zeker niet de eerste valse mail uit naam van de Belastingdienst. Twijfel je of een bericht betrouwbaar is? Gelukkig heeft de Belastingdienst een lange lijst aan voorbeelden op hun site geplaatst. Wees ook alert op sms’jes, telefoontjes of WhatsApp-berichten uit hun naam: cybercriminelen zijn momenteel namelijk erg creatief in het kiezen van hun communicatiekanalen. 

  info
  clockOval 6 17 okt 2022, 13:49

  Volledige tekst van valse mail

  Laatste herinnering voorkom beslaglegging. 

  • Dossier: BND 2410576

  • Betreft: Ingebrekestelling en aankondiging incassokosten

  • Dagtekening: 16-10-2022

  Uw openstaande schuld van € 241,92 met kenmerk BND2410576 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan, dit is je laatste herinnering.

  Bij deze sommeren wij u de openstaande vordering te voldoen, nu de betalingstermijn is overschreden en u met betaling achterwege bent gebleven. Scan de Qr-code om direct te betalen.

  Wij verzoeken u vriendelijk het totaal verschuldigde bedrag van € 241,92 alsnog zo spoedig mogelijk, maar in elk geval uiterlijk binnen 3 dagen nadat deze brief bij u is bezorgd, te betalen aan Administratiekantoor Reginant BV onder vermelding van dossiernummer BND2410576. Geeft u aan deze sommatie geen gevolg, dan stellen wij u nu reeds, voor zover nog vereist, in gebreke. Alsdan zijn wij namens onze opdrachtgever genoodzaakt en gerechtigd de vordering ter incasso te nemen. Indien u het totaal van de hoofdsom zonder rente ad. € 241,92 niet tijdig voldoet, bent u de hierna aangekondigde incassokosten verschuldigd. De hiermee gemoeide buitengerechtelijke incassokosten berekend over de hoofdsom zonder rente bedragen € 75,00 en komen voor uw rekening. Deze kosten zijn gelijk aan de maximale incassokosten overeenkomstig het "Besluit vergoeding buitengerechtelijke incassokosten" (WIK).

  Met vriendelijke groet,

  Belastingdienst afdeling incasso

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant