Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Krijg jij 514.63 euro van de Belastingdienst, maar klopt je IBAN niet? Pas op, dit is een phishingmail

  Krijg jij 514.63 euro van de Belastingdienst, maar klopt je IBAN niet? Pas op, dit is een phishingmail

  “Na zorgvuldige evaluatie blijkt dat er een bedrag van 514.63 euro voor u klaarstaat als teruggave”, begint een valse mail uit naam van de Belastingdienst. Laat je niet afleiden door verleidelijke bedragen of mooie voorwaarden, want hier zitten een paar addertjes onder het gras. 
   

  Uit het bericht blijkt dat je huidige IBAN-nummer is verouderd of niet meer geldig is, hierom zou de Belastingdienst genoodzaakt zijn om je betaalgegevens te verwijderen uit het systeem. “Zodra wij de juiste IBAN-gegevens van u ontvangen, zullen wij het teruggave bedrag binnen drie werkdagen overmaken naar het opgegeven IBAN-nummer”, schrijven oplichters in de valse mail. Een teruggave zit er niet in, dit is een poging om je bankgegevens te stelen. 

  Valse linkjes 

  Om ervoor te zorgen dat je de zogenaamde teruggave kan ontvangen, dien je op een link te klikken die leidt naar een webpagina waar je je bankgegevens moet invullen. Pas op, deze link bevat mogelijk malware die je pc of telefoon besmet met een virus. Daarnaast laat de Belastingdienst weten nooit via de mail om persoonlijke gegevens te vragen. 

  Psychologische trucjes 

  Cybersecurity-expert Tommy van Steen legde eerder aan Opgelicht?! uit dat het benadrukken van wat je kunt kwijtraken een veelgebruikte tactiek van oplichters is. In deze valse mail lijkt het alsof je betaalgegevens uit het systeem van de Belastingdienst zullen worden verwijderd wanneer je deze niet update. “Mensen vinden het heel vervelend om iets te verliezen, zoals toegang tot een bepaald systeem of account. We zijn dan geneigd om sneller te handelen om te voorkomen dat er iets vervelends gebeurt.” 

  Alert blijven 

  Om daadwerkelijk te voorkomen dat er iets vervelends gebeurt, is het goed om alert te blijven. Ondanks dat phishingmails steeds realistischer lijken, kun je met deze tips van de Belastingdienst daar doorheen prikken: 
  Log in op een van de portalen en controleer of het bericht echt van de Belastingdienst afkomstig is. 
  Mocht het om een betaling gaan, controleer dan of het bankrekeningnummer echt van de Belastingdienst is. 

  Lees ook

  Bron: Belastingdienst/Rijksoverheid 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant