Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Overtuigende oplichting en phishing namens 'WoningNet' per sms én e-mail: 'Betaal de verlengingskosten voor uw inschrijving'

    Overtuigende oplichting en phishing namens 'WoningNet' per sms én e-mail: 'Betaal de verlengingskosten voor uw inschrijving'

    Wij krijgen veel meldingen over valse sms-berichten én e-mails namens WoningNet, het platform waar meerdere woningcorporaties sociale huurwoningen te huur aanbieden. De nepsite die we vonden, is levensecht en zeer overtuigend nagemaakt. Hoe gaat deze oplichting precies in zijn werk?

    Het gaat ook nu weer om een bestaande oplichtingstruc die door een paar listige kunstgrepen naar een hoger niveau wordt getild. En dat betekent vanzelfsprekend ook dat de slaagkans toeneemt, wat voor gedupeerden uiteraard slecht nieuws is.

    Er gaan meerdere varianten rond. Zo kan het gaan om sms-berichten waarin staat dat je inschrijving komt te vervallen als je een gering bedrag - de jaarlijkse verlengingskosten - niet binnen een paar dagen overmaakt, maar hetzelfde verhaal komen we ook tegen in de vorm van valse e-mails.

    Wat maakt deze truc overtuigender dan anders?

    Wat opvalt is dat de nagemaakte website van 'WoningNet' dit keer volledig in de huisstijl van het platform is gegoten, en dat geeft onbewust toch de indruk dat je je op de goede, betrouwbare pagina bevindt. Datzelfde fenomeen - oplichters die de huisstijl van bona fide bedrijven nabootsen - zagen we eerder al bij pakketbezorger DHL en bij online handelsplatform Marktplaats.

    Saillant detail: zelfs de waarschuwing voor oplichters en phishing van de échte pagina van WoningNet is schaamteloos gekopieerd, en daar wordt een psychologisch spelletje gespeeld. Want als er ook op de nepsite wordt gewaarschuwd voor oplichters, ben je al helemaal niet meer op je hoede, is de verwachting.

    Hieronder zetten we wat screenshots van de nepwebsite voor je op een rij. Het gaat om twee totaaloverzichten én twee close-ups. Ook hebben we een recent voorbeeld van een vals sms-bericht én van een valse e-mail toegevoegd. De oplichters bedienen zich namelijk om de haverklap van andere telefoonnummers, mailadressen én neplinks.

    Ook het rijtje banken waar je zogenaamd kunt inloggen om de betaling te voldoen, verschilt in iedere variant weer van de rest. Dus ook als jouw bank er dit keer niet bij zit, is dat geen garantie dat dat de volgende keer niet zo is. De gemeenschappelijke deler is echter als volgt: als je toch even denkt in te loggen, gaan oplichters er in een handomdraai met al je geld vandoor. Niet doen dus!

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant