Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtingstruc op Marktplaats in een nieuw jasje: 'Doe eenmalig een iDEAL-betaling'

  Oplichtingstruc op Marktplaats in een nieuw jasje: 'Doe eenmalig een iDEAL-betaling'

  Oplichters hebben een bekende Marktplaats-oplichtingstruc in een iets ander jasje gegoten. Door een subtiele wijziging lijkt deze truc een stuk overtuigender dan de reeds bekende varianten: oplichters hopen je dan ook op het verkeerde been te zetten. Daarom even een aparte waarschuwing.

  Ook deze truc begint weer op Marktplaats. Jij biedt iets te koop aan en potentiële kopers benaderen je met het bericht dat ze in jouw aangeboden object geïnteresseerd zijn. De deal wordt al snel beklonken en over de vraagprijs wordt verder ook niet moeilijk gedaan. Kat in het bakkie, zou je denken!

  Het contact wordt al snel voortgezet op WhatsApp, en het enige probleem is dat deze zogenaamde koper ook nu weer aangeeft dat hij of zij onlangs is opgelicht en daarom minder goed van vertrouwen is. Dus of jij je identiteit misschien even kunt verifiëren door een kleine betaling te doen, is dan de grote vraag. Ga je op dat verzoek in? Dan is dat het startsignaal voor een enorme berg ellende...

  Klinkt dat bekend? Vast en zeker: voor deze truc hebben we namelijk een aantal keer gewaarschuwd.

  Eerdere, vergelijkbare waarschuwingen

  Wat maakt deze truc anders dan de reeds bekende varianten?

  De techniek achter deze truc is identiek, net als het doel. Ook nu willen oplichters zich toegang tot jouw rekening verschaffen en willen ze deze als het even kan tot de laatste cent plunderen. De vorm is op een tamelijk essentieel punt echter afwijkend.

  In dit geval is het enige verschil ten opzichte van het reeds bekende eigenlijk de achtergrond. In tegenstelling tot eerdere voorbeelden - waarbij de landingspagina eigenlijk één grote grijze vlakte was met een inlogpaneeltje - is de achtergrond nu daadwerkelijk in de huisstijl van Marktplaats gegoten. Dat klinkt als een verwaarloosbaar verschil, maar is toch van groot belang.

  Als je even niet oplet, ben je op deze pagina namelijk een stuks sneller geneigd om te denken dat je écht op Marktplaats zit: onderbewust krijg je dat signaal namelijk door als je je scherm bekijkt. De kans dat je in een onbewaakt ogenblik dan tóch even inlogt, wordt daarmee een stuk groter.

  Zo ziet deze nieuwe nepwebsite eruit. We geven twee totaaloverzichten gevolgd door twee close-ups.

  Vergelijk bovenstaande schermafbeeldingen maar eens met de schermafbeeldingen van de eerdere waarschuwingen: onbewust denk je bij deze variant een stuk sneller dat je écht op Marktplaats zit. Ditmaal hadden de oplichters het gemunt op klanten van de volgende elf banken:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • RegioBank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot Bankiers
  • Bunq
  • MoneYou

  Dat het een buitengewoon onverstandig idee is om in te loggen, moge inmiddels duidelijk zijn, nemen we aan. Overigens zagen we kort geleden ook al dat dezelfde truc in de vorm van een verzendbevestiging van 'DHL' ook op vergelijkbare wijze was aangepast om het allemaal wat overtuigender te doen lijken.

  Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de huisstijl van andere bedrijven, dienstverleners en overheidsinstanties op vergelijkbare wijze worden verwerkt in nepsites in de hoop dat de kans groter wordt dat men je een geldbedrag afhandig weet te maken. Pas dus altijd héél goed op!

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant