Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mails namens WoningNet? Dat is phishing: 'Over enkele dagen verloopt uw inschrijving. Betaal de verlengingskosten'

  Valse mails namens WoningNet? Dat is phishing: 'Over enkele dagen verloopt uw inschrijving. Betaal de verlengingskosten'

  Uit naam van WoningNet, het bemiddelingsplatform waarop meerdere woningcorporaties sociale huurwoningen te huur aanbieden, vindt momenteel een overtuigende en gevaarlijke phishingcampagne plaats. In een valse e-mail staat dat jouw inschrijving dreigt te verlopen als je de verlengingskosten niet betaalt. En dat heeft grote gevolgen voor jouw kansen op een huurwoning, althans, indien de mail echt van WoningNet zou zijn. In werkelijkheid gaat het om oplichting.

  Deze variant - waarin de naam van WoningNet wordt misbruikt - dook afgelopen najaar in deze vorm op en de truc zien we sindsdien eens in de zoveel tijd weer terugkeren. Momenteel is het weer zo ver: potentiële slachtoffers worden per e-mail benaderd én de nagemaakte website waar de oplichters je naar verwijzen, is op het moment van publicatie nog online.

  Net als vorige keer is er ook ditmaal sprake van een geloofwaardige vormgeving: de website is volledig in de huisstijl van WoningNet gegoten, waardoor je onbewust het idee krijgt dat het in orde is en je je op de échte website van WoningNet bevindt.

  Overigens kennen we dezelfde truc ook in de vorm van een inleidend sms-bericht. Dat is dus wel even iets om rekening mee te houden: de wijze waarop je wordt benaderd, is per keer verschillend, maar het doel blijft hetzelfde.

  Wat willen de oplichters dit keer precies van je?

  In de valse mail wordt gesproken over een (verzonnen) factuurnummer en krijg je het verzoek om een bedrag van 8 euro aan verlengingskosten over te maken. Doe je dat niet? Dan komt je inschrijving over twee weken te vervallen, en dat betekent dat je weer van voor af aan kunt beginnen met het opbouwen van je inschrijfduur. Aangezien je in de meeste gemeenten jaren op de wachtlijst staat voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, is dat voor velen natuurlijk een buitengewoon onwenselijk scenario.

  In de mail staat zoals gebruikelijk een link naar een nagemaakte site, waar de oplichters dit keer de url factuur-inschrijving.eu/woningnet voor in het leven hebben geroepen. Over dit domein valt nauwelijks informatie te achterhalen, anders dan dat het IP-adres naar Duitsland verwijst, dat de laatste wijziging vandaag - 18 januari 2021 - is verwerkt en dat de informatie over de houder van het domein vakkundig is weggestopt

  info
  clockOval 6 18 jan 2021, 14:00

  Volledige tekst uit de valse mail

  Geachte relatie,

   

  U heeft een inschrijving bij WoningNet. Over 2 weken verloopt uw inschrijving. Uw inschrijving verlengen wij met een jaar als u de verlenginskosten van €8,00 betaalt. U kunt betalen via iDEAL. Via de onderstaande link word u automatisch doorverwezen naar onze betaalpagina.

   

  WoningNet-verlengingskosten

   

  Uw factuurnummer is SRA-00368246

   

  Machtiging afgeven

   

  Wilt u betalen via een doorlopende machtiging? dit kan, nadat u dit jaar nog via iDEAL betaald heeft. U kunt na de betaling bij overzicht van mijn gegevens uw betaalwijze veranderen. Volgend jaar zullen wij dan de verlengingskosten van uw rekening incasseren. Ook hiervan krijgt u via e-mail een bericht. Meer informatie over betalen van de verlengingskosten vindt u op onze website.

   

  Uitschrijven

   

  Als u niet binnen 2 weken betaalt, schrijven wij u uit. Uw opgebouwde inschrijfduur en eventuele reacties vervallen dan.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  WoningNet Manager Klantcontactcentrum

  En zo zien de e-mail én de nepsite van 'WoningNet' eruit:

  Opvallend is dit keer het grote aantal banken waarvan de oplichters de inlogomgeving hebben nagemaakt: het zijn er maar liefst elf. Heb jij een rekening bij één van deze banken? Dan ben jij dus doelwit van deze oplichters.

  Meer specifiek betreft het de volgende banken:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • RegioBank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot
  • Bunq
  • MoneYou

  Inloggen is om tal van redenen dan ook niet aan te raden.

  info
  clockOval 6 18 jan 2021, 14:00

  Update de app

  Lees je deze waarschuwing in onze Opgelicht?!-app? Dan moet je de app bijwerken naar de nieuwste versie, als je onze alerts wilt blijven ontvangen.

   

  Gebruik je de app nog niet? Wellicht een goed moment om 'm te downloaden: het kan je zo een hoop geld schelen. Meer informatie vind je hier.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant