Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters doen zich op datingapps voor als slachtoffer seksueel misbruik: 'Bewijs via verificatie dat je geen dader bent'

  Oplichters doen zich op datingapps voor als slachtoffer seksueel misbruik: 'Bewijs via verificatie dat je geen dader bent'

  Een redelijk onsmakelijke fraudetruc is ons recent ter ore gekomen. Er blijken oplichters actief die zich op datingapps als Tinder en Grindr voordoen als slachtoffers van seksueel misbruik, het vertrouwen winnen van degene met wie ze praten en vervolgens aan die persoon vragen zich te identificeren om 'te verifiëren dat ze geen seksueel misbruiker zijn'. In werkelijkheid blijkt deze verificatie niet helemaal te zijn wat je wordt verteld.

  Oplichting via datingapps is niks nieuws, al vinden criminelen steeds weer andere manieren om mensen in de val te lokken in hun zoektocht naar liefde. Zo ook bij deze truc, die zoals zo vaak begint bij een match met een aantrekkelijk persoon. Er is gelijk een klik en het lijkt misschien wel wat te kunnen worden. Je chatpartner deelt vervolgens een persoonlijk verhaal, over dat hij of zij slachtoffer is geworden van een gewelddadige ex. Details blijven je niet gespaard, er worden zelfs foto's meegestuurd van de verwondingen die zijn aangebracht. 

  De kwetsbare houding en het verhaal maakt jullie band alleen maar sterker. Toch, vanwege het opgelopen wantrouwen door het verleden, word je gevraagd je te identificeren. 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?' Ja tuurlijk wil je dat, want zo ben jij niet. Dit moet je doen op een externe website waarop wordt gecheckt of je identiteit voorkomt in databases met misbruikers. Hier moet je wel een kleine bijdrage voor betalen, maar voor de liefde en je reputatie is die paar euro niks. Helaas blijkt het hele verhaal een grote show en ben je al die tijd helemal niet in gesprek met je nieuwe liefde. 

  Tientallen websites voor 'ID-verificatie' 

  Techwebsite BleepingComputer zegt deze fraudevorm meerdere malen te zijn tegengekomen. Noot hierbij is wel dat niet duidelijk is of dit ook al in Nederland heeft plaatsgevonden, en zo ja, op welke schaal. Maar vanwege de aard van de truc en het feit dat het ook op onze redactie niet eerder voorbij was gekomen, leek het ons toch goed om hiervoor te waarschuwen. 

  Het verhaal van 'het slachtoffer' is vrijwel hetzelfde en ook de vervolgstap naar een verificatiewebsite komt in de meeste gevallen overeen, stelt BleepingComputer. De sites claimen je identiteit te screenen in databases met geregistreerde zedendelinquenten. 'Het kost weinig tijd voor gegarandeerde veiligheid en beveiliging', luidt de tekst op een van de websites genaamd Gender Discrimination and Harassment Safety Global. Er zouden zo'n zeventig van dit soort websites bestaan, die op moment van schrijven nog niet (allemaal) uit de lucht zijn. 

  Om gebruik te maken van de service zal je een paar dollar moeten betalen. 'Hoewel deze websites de geadverteerde services misschien kunnen uitvoeren, is er geen bewijs of garantie dat ze dat ook daadwerkelijk doen. Daarbij hebben de meeste websites geen contactgegevens, wat argwaan opwekt.' Het blijkt in veel gevallen om een website te gaan met alleen een simpele registreerfunctie; verdere informatie over de service ontbreekt. BleepingComputer heeft een lijst van dergelijke websites gepubliceerd. 

  Risico op identiteits- en creditcardfraude

  Er is niet duidelijk wat de websites daadwerkelijk doen, omdat je pas na betaling toegang krijgt tot een account en meer informatie. Er is volgens BleepingComputer genoeg reden om aan te nemen dat de websites worden gebruikt voor fraude, door het ontbreken van contactgegevens en informatie, gebruik van stockfoto's voor valse reviews en vage webadressen. We hebben bij Opgelicht?! ook een aantal websites gescand en zien dan ook dat ze meestal niet lang online staan, informatie wordt afgeschermd en ze vaak van ip-adres wisselen. 

  Hierom is het mogelijk dat kwaadwillenden achter de websites zitten. Hierdoor ligt bijvoorbeeld creditcardfraude op de loer, aangezien je je creditcardgegevens moet invullen om te betalen voor de service. De websitebeheerders kunnen deze gegevens vervolgens zelf misbruiken of doorverkopen. Ook is er een risico op misbruik van persoonlijke identiteitsgegevens. Verder zou het ook gewoon kunnen dat je betaalt voor een service die niet wordt geleverd, ook omdat er sites zijn waar je een doorlopend abonnement aanschaft als je je betaalgegevens invoert. 

  Wees alert

  Omdat gewoon niet duidelijk is wat er achter de verificatiewebsites zit, is het goed om je bewust zijn van de mogelijke risico's. Hoe overtuigend het verhaal van iemand ook is, laat je niet zomaar verleiden op een link te klikken of (betaal)gegevens in te voeren op een website. Ook al maakt liefde blind, probeer toch een oogje in het zeil te houden. 

  Meer tips om datingfraude te voorkomen, bijvoorbeeld hoe je een nepaccount kunt herkennen, vind je hier:

  Bron: BleepingComputer

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant