Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gegevens delen is van je laten stelen: sluit je jaar niet af met deze oplichterstruc uit naam van DigiD

  Gegevens delen is van je laten stelen: sluit je jaar niet af met deze oplichterstruc uit naam van DigiD

  Oplichters maken veelal misbruik van de naam DigiD, zo ook in een recente mail waarin je wordt gevraagd je persoonsgegevens te verifiëren. De mail beweert dat je account wordt gedeactiveerd als je dit niet doet. Maar wees alert, het is een phishingmail! 
   

  In de mail staat dat je je persoonsgegevens moet verifiëren voor 1 januari 2024. Om de druk op te voeren dreigen oplichters met vervelende consequenties, zoals het deactiveren van je DigiD account. Dit is een van de vele psychologische trucs die internetcriminelen gebruiken in de hoop dat je sneller tot actie overgaat. Onthoud dat DigiD nooit via de mail om persoonlijke gegevens vraagt en ook niet dreigt met vervelende gevolgen. 

  Hierover mailt DigiD wél 

  Het kan natuurlijk gebeuren dat je daadwerkelijk een mail namens DigiD ontvangt. Dit zijn mails ter controle, bijvoorbeeld wanneer je een DigiD account hebt aangevraagd of geactiveerd. Voor andere, inhoudelijke zaken stuurt DigiD je meestal een mail dat er een bericht klaar staat in je account, die je pas kunt zien nadat je hebt ingelogd. Je kunt ook een automatisch DigiD bericht ontvangen als er iets in je account wijzigt. Bijvoorbeeld bij een activatie van de app of als je DigiD na drie jaar verloopt. 

  DigiD: ‘versturen nooit mails met links of QR-codes

  Via een informatiepagina laat DigiD weten nooit berichten met een link of QR-code te versturen. Ze benadrukt dan ook om nooit op een link te klikken of een QR-code te scannen. Naast malafide linkjes kun je een valse mail van DigiD ook herkennen aan:  

  • Een boodschap die je onder druk zet, je moet bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd gegevens doorgeven om het stopzetten van je account te voorkomen. 
  • Het bericht zit in je spambox. 
  • De tekst is geschreven in gebrekkig Nederlands. 

  Mocht je twijfelen, neem dan contact met DigiD op voordat je ergens op klikt of gegevens invult. 
   

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant