Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Let op: valse e-mail over onveilige DigiD

  Let op: valse e-mail over onveilige DigiD

  Heb jij onderstaande e-mail ontvangen van DigiD? Pas dan goed op! In deze valse e-mail wordt gevraagd om tweestapsverificatie toe te voegen aan je account. Zodra je op de link klikt ben je niet extra beveiligd, maar trap je juist in een phishingmail. 

  De e-mail wordt verstuurd in naam van ‘MijnOverheid’ met als onderwerp: ‘Uw digid is onveilig’. Het komt heel geloofwaardig over, maar niets is minder waar. Deze e-mail behoort tot een van de duizenden phishing e-mails die rondzwerven op het internet. 

  Kenmerken van een phishing e-mail:

  Op de website van de Rijksoverheid staan een aantal kenmerken waaraan je een vals bericht kunt herkennen:

  • In de bovenstaande e-mail word je verzocht om op de activatielink te klikken. Belangrijk om te weten is dat DigiD nooit berichten stuurt met een link of QR-code. Krijg jij een mail waarin dit wel staat? Scan de QR-code niet en klik niet op de link. 
  • De phishing e-mails staan mogelijk in je spam-mailbox. 
  • De boodschap in de e-mail maakt je angstig. Zo kan bijvoorbeeld aan je worden gevraagd om direct een bepaald bedrag te betalen. Doe je dit niet? Dan wordt je account stopgezet. Probeer niet direct in paniek te raken. DigiD zal namelijk nooit vragen om geld over te boeken.  
  • Het bericht bevat veel spelfouten of is geschreven in gebrekkig Nederlands. In bovenstaande e-mail staat DigiD geschreven als digid.

  Welke DigiD e-mail kun je wel vertrouwen?

  Zodra er iets in jouw DigiD account wijzigt, dan krijg je automatisch bericht van DigiD. Op deze manier wordt gecontroleerd of jij zelf de wijziging hebt ingevoerd of iemand anders. Heb jij zelf niks gewijzigd, maar krijg je toch bericht? Neem dan voor de zekerheid contact op met de helpdesk van DigiD.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant