Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe phishingmail uit naam van DigiD: ‘Uw DigiD is onveilig’

  Nieuwe phishingmail uit naam van DigiD: ‘Uw DigiD is onveilig’

  Heb je een mail ontvangen met het bericht dat het extra inloggen nog niet geactiveerd is voor je DigiD account? Let dan even op, dit is namelijk een phishingmail. 

  In de mail staat verder: "Deze extra stap zorgt ervoor dat jij alleen toegang hebt tot je account, zelfs als je wachtwoord wordt gestolen. Het is bedoeld om je account nog beter te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.”  

  Onderaan de mail zit een link waar de lezer op zou moeten klikken om de sms controle te activeren. “Om ervoor te zorgen dat je account voldoet aan deze nieuwe veiligheidsnormen, vragen we je vriendelijk om SMS-controle direct uit te voeren via onderstaande link.” 
  Klik niet op deze link, dit is voor internetcriminelen de manier om je apparaat met een virus te besmetten en toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens. 

  DigiD: “Wij sturen nooit berichten met link of QR-code 

  Zie je wel een link of QR-code in een bericht dat van DigiD lijkt te komen? Scan de QR-code niet en open ook niet de link. Naast dat de instantie nooit links of QR-codes per mail verstuurd, delen zij ook een aantal andere kenmerken waaraan je een DigiD phishingmail herkent: 

  • Een boodschap die je angstig maakt. Je moet bijvoorbeeld direct betalen, anders wordt je account stopgezet. 
  • Een bericht namens DigiD die in je spambox belandt. 
  • Een mail geschreven in gebrekkig Nederlands. 

  Oeps, ik heb geklikt. Wat nu? 

  Een DigiD phishingmail ontvangen, op een link geklikt en wellicht je persoonlijke gegevens ingevuld? Dan zijn er drie stappen die je kunt volgen: 

  • Wijzig je DigiD-wachtwoord.  
  • Controleer de gebruiksgeschiedenis. Hier kun je zien of er is ingelogd op een datum en tijdstip waarop je zelf niet hebt ingelogd. 
  • Neem bij twijfel of verdachte omstandigheden contact op met de DigiD Helpdesk voor de juiste hulp. 
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant