Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Netflix-bericht over ‘claim nu uw 90 gratis dagen’ is nep

  Netflix-bericht over ‘claim nu uw 90 gratis dagen’ is nep

  Volgens een nieuwe phishingmail namens Netflix is jouw abonnement verlopen. Via de link in het bericht kun je het abonnement nu gratis met negentig dagen verlengen. 
   

  “Je Netflix-avontuur wacht op je!”, staat bovenaan de mail. Helaas is het enige avontuur dat jij aangaat, de strijd tegen online oplichting. De online criminelen hebben het deel voor de domeinnaam (het deel voor het @-teken van je mailadres) gebruikt om de mail zo persoonlijk mogelijk over te laten komen. In het onderstaande voorbeeld is de naam onherkenbaar gemaakt vanwege privacyredenen. 

  ‘We vragen nooit naar je persoonsgegevens in een mail of sms’

  Dit laat Netflix weten op haar website. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Credit- of debitcardnummers
  • Bankrekeninggegevens
  • Netflix-wachtwoorden

  Opmerkelijk zijn de kleine letters in de valse mail: “Na registratie moet u uw bankkaartgegevens invoeren om uw account te valideren. Wij nemen geen geld op.” Je kunt dus concluderen dat het gaat om een valse mail, want Netflix geeft aan dit nooit te vragen in een mail aan haar klanten. Ook vraagt Netflix nooit om een betaling te doen via een externe leverancier of website. 

  Klik niet op onbekende links

  Om de negentig dagen Netflix te claimen, moet je een korte enquête invullen over jouw ervaring bij Douglas. Dit is natuurlijk wat vreemd. Waarom zou streamingdienst Netflix een Parfumerie als Douglas bij het onderzoek betrekken?

  Als je twijfelt of de link legitiem is, dan kun je het best rechtstreeks naar de website van het bedrijf. Heb je toch op de link geklikt en wordt er om je gegevens gevraagd, dan luidt het advies van Netflix: “Vul geen gegevens in op de website die wordt geopend.”

  Uitschrijven een goed idee?

  Als je geen nieuws en acties meer wilt ontvangen, kun je je onderaan de mail uitschrijven. Dit kan alleen slecht uitpakken. Er is een kans dat je jezelf opzadelt met meer phishingberichten, omdat de oplichters weten dat jouw mailadres actief is. 

  Op een link geklikt, wat nu?

  • Wijzig je Netflix-wachtwoord. Techjournalist Daniël Verlaan geeft tips om een sterk wachtwoord aan te maken. 
  • Verander je wachtwoord ook op andere websites of in andere apps waar je dezelfde combinatie van mailadres en wachtwoord hebt gebruikt.
  • Neem contact op met je bank als je betalingsgegevens hebt ingevoerd. 

  Hoe houd je jouw Netflix-account beveiligd?

  • Installeer antivirussoftware om je apparaten en persoonsgegevens te beschermen.
  • Controleer een link voordat je erop klikt. Dit kun je doen door op je desktop met je cursor op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Kijk uit dat je niet klikt. In beeld verschijnt de volledige link. 
  • Verzend nooit persoonlijke of financieel gevoelige gegevens per mail.
  • Controleer of het mailadres van de afzender legitiem is. Vergelijk het mailadres uit de mail met eerdere berichten van Netflix. 

  Bron: Netflix

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant