In een waarschuwingsmail namens McAfee wordt beweerd dat je accountbeëindiging staat gepland en dat je apparaat is beschadigd met verdachte programma’s waaronder een Trojaans paard.
Je dient ‘de bestelling’ opnieuw te scannen om de 57 zogenaamde dreigingen te verwijderen. In de McAfee-mail staat een samenvattingsverslag van de dreigingen, namelijk: ‘Virus gevonden: 23, Bedreiging gedetecteerd: 15 en Trojaanse spyware: 19’. Daarom zou je niet langer automatische updates ontvangen die je beschermen tegen de nieuwste bedreigingen. Er wordt een hoop druk opgelegd om je zo snel mogelijk op de link te laten klikken, trap hier niet in.
Hoe kun je een phishingbericht namens McAfee herkennen?
- Dergelijke phishingberichten hebben bepaalde karakteristieken:
- De mail is niet afkomstig van een officieel McAfee-adres, maar ‘[email protected]’ bovendien staat bij afzender ‘ZIGOO_MAIL’. Op de McAfee-website staan hun officiële mailadressen vermeld. Bij twijfel kun je deze lijst raadplegen.
- De ontvanger wordt onder druk gezet, het onderwerp van de mail is namelijk: ‘Waarschuwing: accountbeëindiging gepland’. Dit is een psychologische truc om je snel op de link te laten klikken.
- Er staan spel- en grammaticafouten in de mail, zoals ‘Uw apparaat is beschadigd Verdachte programma’s!’ en ‘Daarom ontvangt u niet langer automatische updates die u beschermen tegen de nieuwste bedreigingen, waaronder virus, spyware, hacker en identifeits dief.’.
- De links verwijzen je niet door naar de officiële website van McAfee, maar naar ‘link.mairacardi.com’.
Geef online oplichters geen kans en blijf op de hoogte van dergelijke oplichtingstrucs met de gratis Opgelicht?!-app (Android en iOS).
Heb je toch op de link geklikt?
- Verander ingevoerde wachtwoorden en zet gelijk even je tweestapsverificatie aan.
- Neem bij geldoverschrijvingen contact op met je bank of creditcardmaatschappij.
- Voer een virusscan uit om mogelijke malware te traceren en te verwijderen.
LEES OOK