Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • McAfee-bericht over kerstkorting is nep, laat je niet inpakken

    McAfee-bericht over kerstkorting is nep, laat je niet inpakken

    Heb je een mail ontvangen met de melding dat er ongebruikelijke activiteit is opgemerkt op jouw apparaat, doordat jouw antivirus abonnement van McAfee is verlopen? Geen zorgen, dit is phishing. 
     

    “Uw apparaat is kwetsbaar voor malware, identiteitsdiefstal, trage prestaties en vele andere kwaadaardige bedreigingen”, staat in de mail. De oplichters proberen je bang te maken door de indruk te wekken dat jouw McAfee-abonnement is verlopen en dat deze moet vernieuwen. Druk vooral niet op de rode knop in de mail. 

    Misleidende details

    Als jij daadwerkelijk een abonnement hebt bij McAfee, dan kan de mail betrouwbaar overkomen doordat jouw naam en mailadres in het bericht staan. Toch kunnen online criminelen dit eenvoudig aflezen van jouw mailadres. Kijk dus altijd naar meerdere kenmerken die op phishing wijzen

    Kerstkorting

    In het bovenstaande bericht hebben de criminelen goed ingespeeld op de actualiteit. Zo zouden ‘vroege kerstkortingen zijn gearriveerd’. Hierdoor kom je in aanmerking voor tachtig procent korting in de komende 36 uur. Laat je alleen niet inpakken door deze valse kerstkorting.

    De kans dat een betrouwbaar antivirusbedrijf als McAfee stunt met zulke hoge kortingen, komt niet vaak voor. Voorkom dus dat je snel handelt, omdat je bang bent dat de korting dan verloopt. Oplichters gebruiken deze psychologische truc namelijk bewust, om je ondoordacht en snel te laten handelen.

    Vernieuw niet nu

    Druk niet op de rode knop ‘Vernieuw nu’. Zo kan er malware op je apparaat worden geïnstalleerd of je wordt geleid naar een website die heel erg lijkt op de officiële website van McAfee. Daar dien je privégegevens in te vullen, die de criminelen kunnen misbruiken. 

    Check de afzender

    Het is altijd verstandig om het mailadres van de afzender onder de loep te nemen. Mailadressen van McAfee eindigen namelijk altijd op ‘@mcafee.com’, behalve: 

    Wijkt het mailadres van de afzender hiervan af? Grote kans dat het geen legitieme mail is. 

    Bron: McAfee

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant