Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Misleidende mail namens ABN AMRO over ‘account tijdelijk geblokkeerd’

  Misleidende mail namens ABN AMRO over ‘account tijdelijk geblokkeerd’

  ABN AMRO-klanten opgelet; heb je een mail ontvangen dat je account tijdelijk is geblokkeerd door ongebruikelijke activiteit? Houd je hoofd koel, want dit is bedrog.
   

  In de nieuwe nepmail die uit naam van ABN AMRO wordt verstuurd staat: “We hebben ongebruikelijke activiteit op uw account opgemerkt.” Hierdoor is je account tijdelijk geblokkeerd. Om je account weer te activeren, zul je volgens het bericht je accountgegevens moeten verifiëren. 

  Valse mail ABN AMRO Bron: Fraudehelpdesk

  ‘Wij vragen niet om vertrouwelijke gegevens’

  Als je je account wilt ontgrendelen, dien je enkele stappen te volgen. Deze kun je pas zien nadat je op ‘Doorgaan’ klikt. Vertrouw dit niet. De ABN AMRO zal nooit aan je vragen om op een link te klikken of om je gegevens in te vullen op een onbekende website. 

  Wat gebeurt er als je op de link klikt?

  Aangezien er in het bovenstaande bericht wordt gevraagd naar jouw accountgegevens, is de kans groot dat als je op de link klikt, je op een valse website terechtkomt die lijkt op de officiële website van ABN AMRO. Het kan ook zijn dat je apparaat wordt geïnfecteerd met malware.

  Check zelf het webadres

  Kom niet voor verrassingen te staan en check zelf de linkjes in een bericht. Het is aan te raden om zelf de website van ABN AMRO op te zoeken in je zoekbalk. Ook kun je controleren waar de link in de mail naartoe gaat door de link ingedrukt te houden op je telefoon of door op je desktop met de cursor op de link te gaan staan. Kijk uit dat je niet op de link klikt. In je beeldscherm komt vervolgens het echte webadres tevoorschijn. 

  Controleer of het webadres uit de mail overeenkomt met het webadres van ABN AMRO: *.abnamro.nl. Op de plek van het sterretje kan in principe elk woord staan, dus kijk goed naar de opbouw van de link.

  Je hebt op een link geklikt, wat nu?

  Heb je op een link geklikt, een schadelijke bijlage geopend of vertoont je apparaat onvoorspelbaar gedrag? De ABN AMRO raadt aan om, in het geval van een desktop, deze los te koppelen van het netwerk en je apparaat verder op te laten schonen door een professional. 

  Verder is het altijd raadzaam om contact op te nemen met ABN AMRO voor de juiste hulp. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant