Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Lidl-klanten opgelet: Jij maakt zogenaamd kans op een Lidl-tegoedbon van 250 euro

    Lidl-klanten opgelet: Jij maakt zogenaamd kans op een Lidl-tegoedbon van 250 euro

    “Jij maakt kans op een tegoedbon van 250 euro van Lidl, het enige wat je hoeft te doen is je mening te geven”, staat in een valse mail namens de supermarkt. 

    Je hoeft zogenaamd alleen je mening te geven en maakt dan kans op een Lidl-tegoedbon van 250 euro. Hoewel cybercriminelen de moeite hebben genomen om een foto te gebruiken van Lidl boodschappen, zijn er een aantal duidelijke signalen en slordigheidsfouten waaruit je kunt opmaken dat dit geen betrouwbaar bericht is. 

    Het onderwerp van de mail is: ‘jiiiiij bent de gelukkige vandaag !’, van een grote supermarktketen als Lidl mag je een correcte spelling verwachten. Spelfouten zijn bovendien erg typerend voor frauduleuze berichten. 

    Hoe weet je dat dit bericht frauduleus is?

    De mailafzender is ‘[email protected]’, dit is geen officieel Lidl bedrijfsaccount. Betrouwbare Lidl-mailadressen eindigen altijd op ‘@lidl.nl’, ‘@email.lidl.nl’ en ‘@newsletter.lidl.nl’

    Klik niet op de ‘Ja, ik wil kans maken’-button, want hier zit een valse link achter verscholen. Als je op de link klikt kom je namelijk niet uit op een betrouwbare Lidl-website terecht. In plaats daarvan belandt je in een malafide online omgeving met ‘fisherly.com’ in de url.


    Op de hoogte blijven van online oplichting? Met onze gratis Opgelicht?!-app maken oplichters bij jou geen kans (iOS en Android).

    Heb je toch geprobeerd om deel te nemen en op de link geklikt?

    Het kan gebeuren, wees niet te hard voor jezelf. Onderneem snel actie en verander ingevoerde inloggegevens. Doe dit ook op andere plekken waar je dezelfde wachtwoorden gebruikt. Zet ook je tweestapsverificatie aan om je accounts beter te beveiligen.

    Voer een virusscan uit in verband met malware. Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. 
     

    LEES OOK:

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant