“Het is weer feest bij Bol.com”, begint de phishingmail. Via de link in het bericht zou jij kans maken op een tegoedbon ter waarde van duizend euro.
Kerst begint vroeg dit jaar. Cybercriminelen sturen een phishingmail rond namens bol met kerstsokken in de afbeelding. “Profiteer nu van de mooie aanbiedingen voor het te laat is”, staat in de nepmail. Door je een gevoel van tijdsdruk te geven, hopen de online oplichters dat je op de link in het bericht klikt. Trap hier niet in, want dit is een valse link.
Geen legitieme bol-afzender
Controleer altijd de afzender van een mailbericht. Bovenstaande mail is afkomstig van ‘[email protected]’. Dit is geen officieel mailadres van bol. Deze kun je herkennen aan het feit dat er altijd ‘bol.com’ in staat. Bekijk hier alle betrouwbare domeinen van de webwinkel.
Twee andere signalen die erop wijzen dat het bericht phishing is en niet door bol is verstuurd, zijn dat de oude huisstijl en het oude logo van bol worden gebruikt. De webwinkel heet namelijk geen ‘bol.com’ meer, maar ‘bol’.
Heb je toch jouw tegoedbon geclaimd via de link?
- Wijzig het wachtwoord van je account, indien je die hebt ingevuld. Doe dit ook op andere plekken waar je dezelfde inloggegevens gebruikt.
- Betaalgegevens ingevuld? Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij bij geldoverboekingen. Wees ook alert voor verdachte afschrijvingen.
- Voer een virusscan uit in verband met malware.