Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ho Ho Ho: bericht namens bol.com over kerstbeloning is nep

  Ho Ho Ho: bericht namens bol.com over kerstbeloning is nep

  Momenteel gaat er een gevaarlijke phishingmail rond uit naam van bol (voorheen bol.com). Het bericht is erg goed vervalst en lijkt sprekend op een officiële mail van de webwinkel. 

  “Bol.com heeft deze kerst iets voor jou”, begint de mail. De oplichters weten goed hoe ze nieuwsgierigheid bij mensen moeten opwekken. Als je de mail op het eerste oog ziet, dan lijkt deze bijna sprekend op een officiële mail van bol. Toch zijn er kenmerken die aantonen dat je te maken hebt met een valse mail. Zo schrijf je ‘bol.com’ met een kleine letter ‘b’ en niet met een hoofdletter ‘B’. 

  Persoonlijke boodschap

  Check goed of de naam die je hebt opgegeven bij bol ook in de aanhef staat. De webwinkel spreekt je namelijk altijd persoonlijk aan. 

  Daarnaast staat er in het bericht: “Gefeliciteerd, je hebt hard gewerkt om punten te sparen in ons bonusprogramma en hebt zojuist nieuwe bonussen vrijgespeeld”. De webwinkel geeft aan dat daar niks van klopt. 

  Stel de beloning niet veilig

  Druk niet op de blauwe knop ‘Stel je beloning veilig’. Doe je dit wel, dan kan er malware op je apparaat worden geïnstalleerd. Er is ook een kans dat je op een valse website terechtkomt die sprekend lijkt op de originele website van bol. Op die website dien je vervolgens jouw gegevens achter te laten door bijvoorbeeld in te loggen op jouw account. Ziet de inlogomgeving er anders uit dan je gewend bent? In dat geval adviseert bol om direct alle tabbladen af te sluiten en de verbinding te verbreken. 

  Laat je niet opjagen

  “Schiet op, het aantal beloningen is beperkt”. Dit is een veel voorkomende truc die oplichters gebruiken om je tot haast aan te zetten. Laat je niet opjagen en let bij een bericht altijd goed op meerdere kenmerken die op phishing wijzen.

  Tips van bol om phishing te herkennen en voorkomen 

  • Vul nooit je gegevens in via een link. Doe dit alleen via de bol-app of website van bol. Zoek de website zelf op via je webbrowser en log in op jouw account. Daar staan ook al jouw facturen en openstaande betalingen. 
  • Open geen bijlagen.
  • Er staan spelfouten in het bericht.
  • Controleer het webadres van de website op spelfouten of vreemde tekens. 
  • Gaat de mail over een aanbieding? Zoek het artikel op bij bol en check of het artikel daadwerkelijk is afgeprijsd.

  Geklikt op een link, wat nu?

  “Wijzig direct je wachtwoord”, luidt het advies van bol. De webwinkel raadt ook aan om je wachtwoord van je mailaccount te veranderen en van andere websites waar je hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt. Inspiratie nodig voor een goed wachtwoord? Techjournalist Daniël Verlaan geeft tips voor een veilig wachtwoord.

  Het tweede advies van bol is om een veiligheidsscan uit te voeren op het apparaat waarmee je de mail hebt geopend. Als derde raadt de webwinkel aan om direct contact op te nemen met de bank als je je rekeningnummer of betaalgegevens hebt achtergelaten. Controleer ook je rekening regelmatig op verdachte afschrijvingen.

  Bron: bol

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant