Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 71-jarige vrouw wordt voor €40.000 opgelicht

  71-jarige vrouw wordt voor €40.000 opgelicht

  Doordat een crimineel zich voordeed als cybercrimespecialist van haar bank maakte een 71-jarige vrouw uit Petten €40.000 over schrijft Rodi.nl. Met dit verhaal probeert de politie anderen te behoeden om niet in deze vorm van oplichting te trappen.

  Omdat de naam en het telefoonnummer corresponderen met die van haar bank, denkt de dame in eerste instantie niet aan oplichting. Echter kunnen criminelen met een truc deze gegevens op je scherm laten verschijnen. De vrouw krijgt te horen dat iemand geprobeerd heeft €4,200 van haar rekening af te schrijven. “Om dat te voorkomen moest ik mijn geld tijdelijk parkeren op een andere rekening en dan zou ik het daags daarna terugkrijgen,” vertelt de vrouw aan Rodi.nl

  In een gesprek van anderhalf uur won de keurig sprekende man haar vertrouwen en zodoende installeerde ze het programma Anydesk, waardoor de ‘specialist’ de controle over haar computer kon nemen. Uiteindelijk wordt er circa €40.000 overgemaakt. Wanneer ze ophangt, voelt ze direct dat er iets niet in de haak is. Toen was het echter al te laat.

  Politie: 'Zeker niet de enige'

  Bij het doen van de aangifte enkele dagen later hoort de vrouw dat ze zeker niet de enige is die in deze sluwe vorm van oplichting is getrapt. “Het vreemde is dat ik goed weet dat je niet op linkjes moet drukken en dat je geen vreemde e-mails moet openen, maar deze vorm van cybercrime was mij totaal onbekend. Daarom wil ik graag mijn verhaal doen. Zeker als dit een veelvoorkomende vorm van cybercrime is, dan moeten mensen gewaarschuwd worden.”Vertelt de vrouw tegen Rodi.nl

  info

  Wat kun je zelf doen?

  Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij de politie-eenheid Noord-Holland geeft aan Rodi.nl enkele tips waaraan deze vorm van oplichting kan worden herkend.

  • Om naar eigen zeggen te kunnen helpen, wil de zogenaamde bankmedewerker graag meekijken op de rekening. Echte banken zullen dat nooit aan hun klanten vragen.
  • Wees wantrouwend als het om bankzaken gaat en denk goed na over wat de persoon aan de andere kant van de lijn eigenlijk aan je vraagt. Waarom zou een bank mee willen kijken en waarom moet dat via jouw eigencomputer?Als daar in een telefoongesprek op wordt aangestuurd, adviseren wij om direct op te hangen.
  • Bespreek het met je omgeving en ga bij twijfel naar het dichtstbijzijnde filiaal of zorg dat je belt met het telefoonnummer van een officieel bankdocument of de officiële website van de bank.
  • Ben je toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte.

  Bron: Rodi.nl / Schagen

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant