Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zorggeld-fraudeurs jarenlang de cel in

  Zorggeld-fraudeurs jarenlang de cel in

  Drie Utrechtse broers zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van 3,5 en 4 jaar voor de verduistering van zorggelden. Via thuiszorgorganisatie Dolia Zorg wisten de daders voor in totaal € 6,5 miljoen wit te wassen; zorginstellingen zouden voor zo’n € 4,5 miljoen euro zijn opgelicht. 
   

  De broers investeerden het geld onder andere in een appartementencomplex in Turkije. 

  Pgb-gelden van 132 klanten

  De drie broers hebben tussen 2014 en 2018 zorggelden geclaimd in naam van hun eigen zorginstelling Dolia Zorg. De organisatie inde pgb-gelden, waarmee zieken zelf hun zorg kunnen inkopen bij een organisatie, en ging er vervolgens met het geld vandoor. 

  Jarenlang zou Dolia Zorg een stuk meer uren declareren dan daadwerkelijk aan zorg werd geleverd. Slechts 28 procent van het geld kwam daadwerkelijk ten goede aan zorg. In sommige gevallen ging het echt om mensen die daadwerkelijk zorg nodig hadden, maar het lijkt er ook op alsof er cliënten zijn geweest waarvoor dit niet gold. Zij zouden zijn gebruikt om geld binnen te hengelen. Er loopt nog een onderzoek naar de medeplichtigheid van deze 47 mensen uit Utrecht.

  Eerder berichtte Opgelicht?! al over het onderzoek naar de klanten van Dolia Zorg.  

  Bron: AD
   

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant