Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • OM verdenkt ook klanten Utrechtse zorgbroers in miljoenenfraudezaak

  OM verdenkt ook klanten Utrechtse zorgbroers in miljoenenfraudezaak

  Naast de drie Utrechtse broers die vandaag terechtstaan voor fraude met persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb), hangt ook voor tientallen klanten van het voormalige Dolia Zorg uit Utrecht strafrechtelijke vervolging boven het hoofd, meldt het AD. 

  Van de met Dolia Zorg ontvangen gelden zou bijna 80 procent tussen januari 2014 en april 2018 niet aan zorg zijn besteed. De broers declareerden individuele begeleiding en dagbesteding voor ruim honderd cliënten. 

  Deel cliënten had geen zorg nodig

  Het Openbaar Ministerie verdenkt de broers van samenwerking met hun cliënten die de pgb-gelden ontvingen. Een deel van de klanten van Dolia Zorg had volgens het OM helemaal geen zorg nodig, maar ontving wel geld. 

  'Het was nettowinst van Dolia Zorg', verklaarde oudste broer en directeur Mevlüt U. (47 jaar) vandaag. Naar eigen zeggen was hij 'voor 99 procent makelaar' en nauwelijks betrokken bij het bedrijf. Hij zei dat hij alleen nauw betrokken was bij een reorganisatie en het opstellen van functieomschrijvingen.

  Appartementen in Turkije en dure auto's

  Het OM verdenkt de broers van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Ze worden ervan verdacht bij elkaar ongeveer zeven miljoen euro te hebben gedeclareerd, waarvan ze over een bedrag van bijna vijf miljoen euro geen verantwoording kunnen afleggen. Het geld zou geïnvesteerd zijn in dure auto’s en appartementen in Turkije die gebouwd werden in opdracht van Mevlüt U.

  Verklaringen broers

  Broer Nur (39) verklaarde weleens geld naar een klant te hebben overgemaakt uit medelijden. Hij herinnerde zich niet of dit ook op andere klanten van toepassing was, maar benadrukte dat er ook wel degelijk zorg werd geleverd. Broer Bülent zei over de lijst met bedragen die hij opstelde: 'Volgens die lijst gaat het om de verdeling van geld, ja. Maar of het ook echt betaald is weet ik niet.' Op de gevonden lijst staat dat veertig procent van het zorggeld naar klanten ging, de rest bleef achter bij Dolia.

  Pgb's doelwit voor georganiseerde misdaad

  Het komt steeds vaker voor dat malafide zorgaanbieders geld via de pgb's proberen op te strijken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) richt de georganiseerde misdaad zich steeds vaker op lucratieve zorgfraude via pgb’s. 

  Bron: AD

 • Ook interessant