Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Justitie wil 1,2 miljoen euro terug van Schiedamse zorgfraudeurs

  Justitie wil 1,2 miljoen euro terug van Schiedamse zorgfraudeurs

  Een Schiedams echtpaar dat in 2017 werd veroordeeld tot celstraffen van drieënhalf jaar wegens omvangrijke zorgfraude, moet wat Justitie betreft ook een bedrag van 1,2 miljoen euro terugbetalen. De rechtbank in Den Haag zal zich deze week over de zaak tegen de man van 39 en zijn 40-jarige echtgenote.

  Het echtpaar bestierde Zorgbureau Schiedam en hebben gedurende een periode van zo'n tweeënhalf jaar - tussen juli 2010 en november 2012 - op verschillende manieren gefraudeerd. 

  Ambtenaar werd omgekocht

  Een 49-jarige Schiedamse vrouw die werkzaam was bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zou naar verluidt voor ongeveer 21.000 euro aan steekpenningen hebben ontvangen. In ruil daarvoor zou ze zorgindicaties hebben 'opgehoogd' en termijnen hebben verlengd. Dat had als resultaat dat er te hoge persoonsgebonden budgetten werden verstrekt. De rechtbank legde haar eerder een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op. Ook moest ze een werkstraf van 150 uur uitvoeren. 

  Documenten vervalst voor verblijfsvergunningen

  Het echtbaar achter Zorgbureau Schiedam zou ook op andere manieren hebben gefraudeerd. Mensen van Turkse komaf zouden zijn geholpen om valse documenten te verkrijgen waarmee ze een Nederlandse verblijfsvergunning konden bemachtigen. 

  Factuurfraude door voormalig raadslid

  Een voormalig raadslid uit Vlaardingen was ook bij de fraudezaak betrokken. Deze man wordt ervan verdacht op grote schaal te hebben gefraudeerd met valse facturen van Stichting Mozaïek. Justitie vervolgt het oud-raadslid wegens valsheid in geschrifte en zou als het aan Justitie ligt een bedrag van 116.000 euro aan 'wederrechtelijk verkregen voordeel' aan de staat moeten terugbetalen.

  Bron: AD.nl

 • Ook interessant