Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zorgen over veiligheid politiemobieltje

  Zorgen over veiligheid politiemobieltje

  De politiebond ACP hoopt dat de nieuwe mobiele telefoons van politieagenten goed zijn beschermd tegen hackers. Voorzitter Gerrit van de Kamp zegt dat in een reactie op zorgen die hierover zijn geuit.

  Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen, vreest dat de telefoon door criminelen en hackers te kraken is.

  Interne memo

  Vorig jaar rezen er ook twijfels in een interne memo bij de politie. Daarin werd gemeld dat de bluetoothverbinding waarmee de mobiel aan een ander apparaat wordt gekoppeld onder bepaalde omstandigheden kwetsbaar kan zijn voor afluisteren.

  Privé-apps

  Ook waren er zorgen over dat de telefoons behalve een 'veilige' werkomgeving ook een persoonlijk deel hebben. Geconcludeerd werd dat het risico bestaat dat gegevens op het toestel, zoals foto's, via privé-apps als Facebook en WhatsApp onbedoeld verder worden verspreid.

  Beveiliging uitgebreid getest

  Volgens de politie doet dit probleem zich in de praktijk niet voor, omdat foto's niet in het privédeel worden gemaakt en bewaard. De politie heeft de beveiliging uitgebreid laten testen. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen ingebouwd.

  Door politie ontwikkelde app

  Agenten op straat krijgen de komende tijd een politiemobieltje met een speciaal door de politie ontwikkelde app. Hiermee kan de identiteit van mensen worden vastgesteld en kunnen documenten zoals paspoorten en rijbewijzen worden gescand. Agenten kunnen met de app ook achterhalen of iemand wordt gezocht of bijvoorbeeld nog een boete moet betalen. De app biedt bovendien de mogelijkheid een digitale bon te schrijven en door te sturen.

  Proef

  Inmiddels hebben 10.000 van de beoogde 35.000 geüniformeerde agenten het apparaat en testen het, vertelde projectleider Edwin Delwel vorige week aan het ANP. De proef loopt nu een jaar. In de beveiliging zijn tot nu toe geen problemen geconstateerd.

  Risico's

  'Ieder systeem kent zijn zwakheid', reageert Van de Kamp. 'In deze techniek zitten risico's. De politie is hier ook op gewezen. Wij hopen dat ze bij de politie hier goed naar hebben geluisterd en maatregelen hebben genomen. De praktijk zal het leren.'

  Bron: ANP

  Foto: Shutterstock

 • Ook interessant