Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie opent eerste Digikamer tegen cybercrime

  Politie opent eerste Digikamer tegen cybercrime

  Vanuit je eigen woonkamer in gesprek gaan met een (digitale)wijkagent. Voor de inwoners van Sneek is dat sinds 29 juni mogelijk. Met het nieuwe online politiekantoor hoopt de politie de verbinding met de wijk te kunnen behouden en digitale criminaliteit beter te kunnen bestrijden.

  Waar de wijkagent vroeger een belangrijke rol speelde op straat, verschuiven de problemen door cybercrime steeds meer naar de online wereld. Niet verwonderlijk dat de politie van Noord Nederland daarop inspringt met het eerste digitale politiekantoor van Nederland: de Digikamer.

  In de Digikamer wordt informatie verzameld die van belang is voor de politie en worden zaken met betrekking tot digitale criminaliteit aangepakt. Denk hierbij aan internetoplichting of online afpersing. Ook moet de Digikamer de huidige samenwerking met de gemeenten versterken, bijvoorbeeld tijdens evenementen, door het gezamenlijk monitoren van openbare bronnen.

  Bron: Instagram politie Sneek
  Vanuit de digikamer gamed de politie met jongeren

  Gamen met jongeren

  Via livestreamapparatuur in de Digikamer kunnen wijkbewoners vanuit hun eigen woonkamer rechtstreeks in gesprek met de (digitale) wijkagent. Ook staat er in de Digikamer een spelcomputer waarmee agenten kunnen gamen met jongeren. Op deze manier hoopt de politie het contact met jongeren uit de buurt te behouden.

  Primeur

  De inwoners van Sneek hebben dus de primeur te pakken. Daar wordt de Digikamer de komende tijd getest. Als de opzet geslaagd blijkt is het goed mogelijk dat er meer Digikamers bijkomen. De politie zegt hierover: "De samenleving blijft zich ontwikkelen en dat betekent dat we continu kijken hoe we politiemensen zo effectief mogelijk kunnen inzetten. Met de digikamer krijgen agenten in Sneek de handvatten om ook via digitale kanalen aanwezig te zijn en verbonden te blijven met de wijk".

  Bron: Instagram politie Sneek
  De politie in Sneek gaat vanuit de Digikamer met inwoners in gesprek  Bron: Politie.nl & Security.nl  

 • Ook interessant